EBDR odobrio sredstva za koridor 5c u BiH

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je financiranje izgradnje dviju dionica autoceste na koridoru Vc u južnom dijelu BiH između Počitelja i južnog dijela Mostara, kao i obilaznice u Zenici u vrijednosti od 60 milijuna eura, priopćili su iz Autocesta Federacije BiH, čije je sjedište u Mostaru.

Radi se o ukupno novih 10 kilometara autoceste. Na taj način osigurano je dodatnih 60 milijuna eura za izgradnju autoceste na paneuropskom koridoru Vc, navodi se u priopćenju Autocesta FBiH. Iz ovoga javnog poduzeća uputili su inicijativu Vladi Federacije BiH da odobri postupak zaduženja za dvije dionice autoceste. Planirano je da se početkom 2016. godine pokrene i natječajna procedura za njihovu izgradnju.

“U proteklom razdoblju intenzivno smo radili na završetku pripreme za građenje novih dionica kao i na pregovorima s međunarodnim financijskim institucijama”, istaknuo je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić. Pojasnio je kako su završeni idejni projekti za izgradnju autoceste od Počitelja do Mostara Jug kao i dijela Zeničke obilaznice, pa se sada od državnih institucija očekuje da se opredijele jesu li ovi infrastrukturni projekti prioritetni u BiH. Karić je najavio je da do kraja godine započinje izgradnja novih kilometara autoceste ukoliko nadležne institucije obave svoj dio posla i završe proceduru odobravanja financiranja dionica između Međugorja i Počitelja te dijela obilaznice kod Zenice.

You may also like