EBDR će kupiti 30 posto u mađarskoj podružnici Erste banke

Mađarska vlada i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su u ponedjeljak sporazum o kupnji ukupno 30 posto udjela u mađarskoj podružnici austrijske Erste banke.

Budimpešta, EBRD i austrijska banka postigle su dogovor o toj transakciji u veljači prošle godine, pri čemu je premijer Viktor Orban pristao sniziti posebni bankovni porez u zamjenu za pojačano kreditiranje mađarskih poduzeća.

Austrijska banka obvezala se nakon postizanja sporazuma u 2015. da će u iduće tri godine povećati kreditiranje za 550 milijuna eura. “Prije dovršetka transakcije Erste Group ojačat će kapitalnu osnovicu Erste Bank Hungaryja kako bi ga održivo osposobila za odobravanje dodatnih kredita mađarskom gospodarstvu”, objavile su potpisnice sporazuma u jučer objavljenom priopćenju.

EBRD i Mađarska platit će za ukupno 30 posto udjela 77,78 milijardi forinti (282 milijuna dolara), pri čemu će Budimpešta svojih 15 posto udjela kupiti preko državnog poduzeća Corvinus Zrt. Prošle je godine Corvinus od GE Capitala za 700 milijuna dolara kupio Budapest Bank, napominje Reuters.

Prema dogovorenom mehanizmu izlaska iz vlasničke strukture, mađarsko poduzeće može se povući u svakom trenutku, Erste Group stječe pravo kupnje u roku od pet godina a EBRD pravo kupnje i prodaje pet do devet godina nakon transakcije. Očekuje se da će transakcija biti zaključena do jeseni ove godine.

You may also like

0 comments