Home Ekonomija EBDR: Bankarocentrično financiranje tranzicijskih gospodarstava više nije dovoljno

EBDR: Bankarocentrično financiranje tranzicijskih gospodarstava više nije dovoljno

by Agencije

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) poziva na promjenu u modelu financiranja u tranzicijskoj regiji, u koju svrstava i Hrvatsku, kako bi se premostio investicijski jaz koji je ozbiljna prepreka za rast i prosperitet, rečeno je u četvrtak na predstavljanju Tranzicijskog izvješća te banke za 2015. godinu.

Izvješće pod nazivom “Uspostavljanje ravnoteže u financiranju” obuhvaća pregled gospodarskog razvoja i reformi u 36 zemalja od središnje Europe do središnje Azije, uključujući i zemlje južnog i istočnog Mediterana te ukazuje na potrebu promjene pristupa financiranju u toj regiji. Prema procjeni EBRD-a, investicijski jaz u toj regiji iznosi oko 75 milijardi dolara godišnje u odnosu na razvijena gospodarstva. “Potrebno je promijeniti pristup financiranju. Bankocentrično financiranje više nije dovoljno i potrebno je raditi na razvijanju tržišta kapitala i ulaganjima u kapital u vlasništvu tvrtki kako bi im se omogućile investicije koje će pak pridonijeti većoj konkurentnosti gospodarstva”, kazala je na predstavljanju izvješća Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Naglasila je kako razina ukupnog duga Hrvatske, javnog i privatnog, prelazi 200 posto bruto domaćeg proizvoda i da to ograničava pristup financiranju. “Preko 60 posto malih i srednjih poduzeća to izdvaja kao problem, dok ih je 2008. to izdvojilo samo 15 posto”, rekla je Jelušić Kašić, naglasivši važnost diverzifikacije načina financiranja i nalaženja ravnoteže između financiranja duga i financiranja kapitala.

Program reformi koje je danas predstavila Vlada ocijenila je ohrabrujućim, te kazala kako se nada da će one poboljšati poslovno okruženje i potaknuti investicijsku klimu.

EBRD u izvješću ističe da veći naglasak treba staviti na private equity ulaganja. “Analiza banke pokazuje da private equity ulaganje u kompanije u tranzicijskoj regiji ima snažan pozitivan učinak na zapošljavanje, kapitalna ulaganja i produktivnost, snažniji nego u razvijenim gospodarstvima”, kazao je Alexander Plekhanov, zamjenik direktora odjela za istraživanja EBRD-a. “Ta ulaganja dodaju prosječno 30 radnih mjesta tijekom pet godina, povećavaju produktivnost i profitabilnost u odnosu na usporedive kompanije. Bolja zaštita ulagača i razvoj tržišta kapitala trebali bi privući više takvih ulaganja”, dodao je.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i IT Tomislav Radoš, ključnim problemima za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj smatra porezni sustav i dostupnost kapitala. “Porezni sustav trebalo bi pojednostaviti, a poduzećima omogućiti pristup alternativnim izvorima financiranja”, kazao je.

Pomoćnik ministra gospodarstva Zdeslav Matić istaknuo je da su investicije ključne za rast i da su velike mogućnosti u korištenju fondova Europske unije.

Related Posts