Home Ekonomija EBA iz Londona seli u Pariz

EBA iz Londona seli u Pariz

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Novo sjedište Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) bit će u Parizu, koji je nakon izjednačenog rezulatata u glasovanju s Dublinom izvučen ždrijebom, potvrdilo je u u ponedjeljak navečer Vijeće EU-a.[/vc_column][vc_column width=”2/3″] Jednako tako izabrano je i novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), koje je dobio Amsterdam, nakon što je dobio isti broj glasova kao i Milano pa se onda pristupilo ždrijebu u kojem je Amsterdam bio bolje sreće.

Za sjedište EBA-e natjecalo se osam gradova – Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Luxembourg, Pariz, Prag, Beč i Varšava.

[/vc_column][/vc_row]

Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica, izabralo je na marginama svoga sastanka nova sjedišta tih dviju agencija koje se moraju preseliti iz Londona kada Velika Britanija napusti EU, krajem ožujka 2019.

Današnjim glasovanjem riješen je jedan od problema koji su nastali nakon što je Velika Britanija odlučila napustiti EU, što je prvi put u povijesti da netko napušta tu integraciju. Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) neovisno je tijelo EU-a čiji je posao osigurati učinkovitu i dosljednu razinu bonitetne regulative i nadzora nad europskim bankarskim sektorom.

Njegovi glavni ciljevi su održavanje financijske stabilnosti u EU-u te osiguranje cjelovitosti, djelotvornosti i pravilnog funkcioniranja bankarskog sektora.

EBA je dio Europskog sustava financijskog nadzora (ESFS) koji se sastoji od tri nadzorna tijela: Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) i Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA). Sustav također obuhvaća Europski odbor za sistemske rizike (ESRB) kao i Zajednički odbor Europskih nadzornih tijela i nacionalnih nadzornih tijela.

EBA zapošljava oko 160 ljudi, dok je EMA puno veća s oko 900 zaposlenih.

Related Posts