Džunglom u Calaisu luta više desetaka migranata, među njima i maloljetnici

Više desetaka migranata, među kojima 200 maloljetnika, kako javlja BBC, lutalo je u četvrtak ujutro ruševinama “Džungle”, kako se naziva migrantski logor u Calaisu na sjeveru Francuske čije je uklanjanje počelo pošto su proteklih dana migranti raseljeni u prihvatne centre diljem Francuske. 

Po francuskim vlastima koje su u srijedu najavile “kraj Džungle” nakon evakuacije gotovo 5600 osoba, “nema više nikoga” u kampu koji su preuzele snage reda.

Međutim, novinari agencije France presse ustanovili su da je više desetaka migranata provelo noć na licu mjesta, neki stisnuti jedni uz druge u borbi protiv hladnoće.

Britanska mreža BBC piše da oko 200 maloljetnika bez pratnja nije imalo gdje noćiti i da su očajni.

U četvrtak ujutro snage reda su bez uporabe sile otjerale više desetaka mladih, među kojima maloljetnike, koji su se okupili ispred centra za tranzit, sada zatvoren.

Istodobno veliki radovi na raščišćavanju počeli su rano jutros. Snage reda sprečavale su znatiželjnicima pristup.

U džungli se još prošlog tjedna nalazilo 6400 osoba, po vlastima, uglavnom pridošlih iz Sudana, Eritreje i Afganistana, 8100 po udrugama. Oko 5600 ih je raspoređeno u prihvatne centre u Francuskoj.

Više desetaka mladih, navodno svi maloljetnici, još se nada registrirati za odlazak u Veliku Britaniju u skladu s francusko-britanskim sporazumima o prihvatu izoliranih maloljetnika s druge strane La Manchea.

Sudbina najmlađih posebno brine udruge. Centar s 1500 mjesta, pored Džungle, koji bi ih trebao primiti do novog odlaska u Englesku, pun je.

Četrdesetak ih je poslano u centar na istoku Francuske, a ostalih 40 “trebalo bi biti premješteno u Britaniju u četvrtak, rekao je glavni direktor organizacije Francuska zemlja azila Pierre Henry.

Oni će se pridodati brojki malo većoj od 200 maloljetnika koje je London pristao preuzeti od prošlog tjedna.

U Francuskoj “Zaštitnik prava”, vlast zadužena za poštivanje ljudskih prava, pozvala je London i Pariz da “ubrzaju formalnosti” za prihvat maloljetnika u Veliku Britaniju u postupku spajanja obitelji.

(Agencije)

You may also like