Home Ekonomija DZS: U šest mjeseci izvoz porastao za 3 posto

DZS: U šest mjeseci izvoz porastao za 3 posto

by Agencije

Hrvatski robni izvoz u prvih šest mjeseci ove godine porastao je 2,95 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz istovremeno ojačao 3,1 posto, pokazuju prvi podaci koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje da je Hrvatska od siječnja do kraja lipnja ove godine na inozemna tržišta izvezla robe u vrijednosti gotovo 43,3 milijarde kuna, što je 2,9 posto više u odnosu prvih šest lanjskih mjeseci. Istodobno, vrijednost robnog uvoza iznosila je 71,2 milijarde kuna i u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porasla je za 3,1 posto.

Prvi podaci DZS-a o robnoj razmjeni pokazuju da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom razdoblju iznosio 27,97 milijardi kuna i bio 3,4 posto veći nego tijekom istog razdoblja lani. Istovremeno je pokrivenost uvoza izvozom smanjena za 0,2 postotna boda – sa 60,9 posto krajem lipnja lani na 60,7 posto na kraju šestog mjeseca ove godine.

Hrvatski robni izvoz u zemlje članice EU-a ukupno je u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 2,3 posto, na 29,2 milijarde kuna, dok je uvoz iz tih zemalja istovremeno povećan 4,2 posto, na 56,5 milijardi kuna.

U zemlje nečlanice EU-a, Hrvatska je u prvih šest mjeseci izvezla robe u vrijednosti 14,1 milijarde kuna, odnosno 4,2 posto više nego u isto vrijeme lani, dok je uvoz iz tih zemalja smanjen za 0,9 posto, na 14,7 milijardi kuna.

Related Posts