Home Ekonomija DZS potvrdio rast BDP-a u drugom kvartalu od 2.8 posto

DZS potvrdio rast BDP-a u drugom kvartalu od 2.8 posto

by Agencije

Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je u srijedu svoju prošlotjednu prvu procjenu o realnom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju ove godine za 2,8 posto u odnostu na isto razdoblje prošle godine,

Stopa gospodarskog rasta iz drugog ovogodišnjeg kvartala nešto je viša u odnosu na stopu iz prvog tromjesečja, kada je iznosila 2,7 posto te je na razini one iz trećeg tromjesečja 2015. godine. Tako je u realni rast BDP-a na godišnjoj razini zabilježen sedmo tromjesečje zaredom, odnosno od posljednjeg kvartala 2014. godine.

Sezonski prilagođeni podaci, pak, pokazuju da je tromjesečni BDP u drugom ovogodišnjem tromjesečju realno bio veći za 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal, te za 1,9 posto u odnosu na isti kvartal lani. Po tim je pokazateljima hrvatsko gospodarstvo poraslo brže u odnosu na prosjek u Europskoj uniji i na godišnjoj i na tromjesečnoj razini.

Naime, prema posljednjim sezonski prilagođenim podacima Eurostata, gospodarstvo EU-a poraslo je u drugom tromjesečju za 0,4 posto na kvartalnoj, a 1,8 posto na godišnjoj razini.

Najveći doprinos povećanju BDP-a u razdoblju od ožujka do lipnja ostvaren je rastom izvoza roba i usluga, koji je u tom razdoblju iznosio 4,1 posto. No, ukupni je doprinos neto inozemne potražnje ipak bio je negativan, jer je istodobno uvoz roba i usluga rasta po višoj stopi, od 6,7 posto.

Pozitivan je, pak, bio doprinos domaće potražnje, a među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti u drugom tromjesečju došao je od rasta izdataka za konačnu potrošnju kućanstava za 3 posto. Iako je to nešto blaži rast u odnosu na 3,1 posto iz prvog tromjesečja, podaci DZS-a pokazuju da osobna potrošnja raste od početka 2015. godine te da njen rast kroz cijelo to razdoblje ubrzava – s 0,3 posto iz prvog tromjesečja prošle godine, na 2,4 posto na kraju 2015. godine, da bi se u prvoj polovini ove godine premašila stopa od 3 posto.

Blaži, ali pozitivan bio je i doprinos državne potrošnje, koja je rasla za 2,6 posto, nakon 0,6 postotnog povećanja u prva tri mjeseca ove godine. Najviše su, za 6,3 posto, povećane bruto investicije u fiksni kapital. Investicije također rastu od prošle godine, odnosno od drugog tromjesečja 2015., no ova je stopa daleko najviša, nakon 4,3 posto iz prvog ovogodišnjeg tromjesečja te rasta od 3,7 posto u posljednja tri mjeseca lani.

DZS-ovi podaci o bruto dodanoj vrijednosti, pak, pokazuju da je BDV u drugom tromjesečju realno rastao za 2,5 posto, uz najveći doprinos prerađivačke industrije, koja bilježi rast od 4,9 posto. Građevinarstvo istodobno bilježi rast od 4,3 posto, trgovina od 3,3 posto, poljoprivreda od 1,4 posto, a informacije i komunikacije od 1,9 posto,

Related Posts