Home Ekonomija DZS: Potrošnja raste 22. mjesec za redom

DZS: Potrošnja raste 22. mjesec za redom

by Agencije

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je promet u trgovini na malo u lipnju realno porastao za 2,8 posto na godišnjoj razini, potvrdivši tako svoju prvu procjenu.

Prema podacima DZS-a, promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u lipnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno je porastao za 0,6 posto, a realno za 2,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Time je potvrđeno da je u lipnju promet u trgovini na malo rastao 22. mjesec zaredom, odnosno neprekinuto od kolovoza 2014. godine.

DZS je naime prošli tjedan objavio prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u lipnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 0,6 posto, a realno za 2,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja realno porasla 3,9 posto na godišnjoj razini. Danas objavljeni podaci DZS-a pokazuju da je u lipnju na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, najviše, za 7,1 posto, rastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima.

U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda promet je povećan za 0,1 posto dok je u ostaloj trgovini porastao za 3,3 posto. Promatrano prema trgovačkim strukama, u lipnju je prema izvornim, neprilagođenim indeksima, na godišnjoj razini nominalno najviše povećan promet u maloprodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikle i dijelove – za 19,8 posto.

U ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama maloprodaja je u lipnju na godišnjoj razini nominalno porasla za 12,1 posto, a u maloprodaji audio i videoopreme, željezne robe, boja i stakla, električnih kućanskih aparata, namještaja i drugih proizvoda za kućanstvo promet je istodobno rastao za 8,7 posto.

Rastao je i promet u ljekarnama te prodaji medicinskih i ortopedskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda, za 5,8 posto, maloprodaji računalne opreme, knjiga i novina, igara i igračaka, za 10,2 posto, a u maloprodaji tekstila, odjevnih predmeta, obući i kožnih proizvoda za 8,5 posto te nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnih namirnica, za 0,2 posto.

Pad promet zabilježen je u maloprodaji motornih goriva i maziva, za 9,5 posto, ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, za 3,9 posto te specijaliziranim prodavaonicama živežnih namirnica, za 2,1 posto.

Related Posts