DZS: Potrošnja porasla 4.5 posto

U Hrvatskoj je u srpnju ove godine promet u trgovini na malo realno porastao za 4,5 posto na godišnjoj razini, što je već 23. mjesec kako potrošnja raste, i to znatno brže nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u srpnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 2 posto, a realno za 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 2,8 posto na godišnjoj razini. U srpnju je promet u trgovini na malo porastao već 23. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke. U cijelom tom razdoblju, viša stopa rasta prometa u maloprodaji zabilježena je jedino u srpnju 2015., kada je promet porastao na godišnjoj razini za 4,6 posto.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ističu da je tako i pored razmjerno visoke prošlogodišnje baze, time potvrđen neprekinuti niz pozitivnih godišnjih stopa koji datira od rujna 2014. “Nedvojbeno da je nastavak dobrih pokazatelja snažno podržan solidnim ostvarenjima u turizmu, ali i sezonskim poboljšanjima na tržištu rada”, ocjenjuju u svom komentaru.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo u srpnju je zabilježio realni mjesečni rast od 2 posto odnosno nominalni od 1,6 posto. “Nastavku pozitivnih kretanja u prometu u trgovini na malo prethodila su i poboljšanja u pokazateljima zaposlenosti: prema posljednjim podacima HZMO-a u srpnju je broj osiguranika tj. obveznika plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje porastao na 1,504 milijuna, što je za 0,4 posto više u usporedbi s prethodnim mjesecom. Time je šesti mjesec zaredom zabilježen rast broja osiguranika na mjesečnoj razini, ali je potvrđen i trend rasta na godišnjoj razini, koji je neprekidno prisutan od ožujka prošle godine”, kažu analitičari RBA.

Dodaju da je porast zaposlenosti najvećim dijelom rezultat većeg broja zaposlenih u turizmu, na što ukazuju i DZS-ovi podaci o broju zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, gdje je u srpnju zabilježen razmjerno snažan mjesečni rast od 8,8 posto. “Pozitivna kretanja u zaposlenosti, uz rast prihoda od turizma, pozitivno utječu na veći raspoloživi dohodak te promet u trgovini na malo. Posljedično, poželjni učinci odrazit će se i na osobnu potrošnju kao glavnu sastavnicu BDP-a što će doprinijeti nastavku pozitivnog doprinosa rastu BDP-a i u trećem ovogodišnjem tromjesečju. U idućim mjesecima dodatna podrška realnom rastu prometa u trgovini na malo dolazit će i od izostanka pozitivnih godišnjih stopa inflacije”, zaključuju u RBA.

Po posljednjim podacima DZS-a, u Hrvatskoj su u srpnju ove godine potrošačke cijene pale 1,5 posto na godišnjoj razini, čime je nastavljen deflacijski trend treću godinu zaredom.