Home Ekonomija DZS: Porasla stopa registrirane nezaposlenosti

DZS: Porasla stopa registrirane nezaposlenosti

by Agencije

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je prosincu 2016. porasla na 14,8 posto, što je treći mjesec zaredom kako nezaposlenost raste na mjesečnoj razini, pokazuju u ponedjeljak objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na studeni 2016., stopa nezaposlenosti uvećana je za 0,4 postotna boda. Nakon osam mjeseci neprestanog pada nezaposlenosti, u posljednja je tri mjeseca, nakon završetka turističke sezone, broj nezaposlenih je rastao. U odnosu na prosinac 2015. godine, kada je iznosila 17,9 posto, stopa nezaposlenosti lanjskog prosinca bila je niža za 3,1 postotni bod.

Rast stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini bio je očekivan, s obzirom da je, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem prosinca bilo registrirano 236.617 nezaposlenih osoba, 1,9 posto više nego mjesec dana prije. I u siječnju se može očekivati rast stope nezaposlenosti jer današnji podaci s internetskih stranica HZZ-a pokazuju da je trenutno bez posla 243.449 osoba, što je 6.832 nezaposlenih više nego krajem prosinca.

Related Posts