Hrvatski je robni izvoz, izražen u kunama, u prvih pet mjeseci ove godine porastao za 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, usporivši u odnosu na 11,4 postotni rast iz prva četiri mjeseca, pokazuju u petak objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prvi, privremeni rezultati o robnoj razmjeni s inozemstvom pokazuju da je Hrvatska u razdoblju od siječnja do kraja svibnja ove godine izvezla roba u vrijednosti 33,8 milijardi kuna, što je 9,5 posto ili 2,9 milijardi kuna više nego u istom lanjskom razdoblju. Uvoz je istodobno rastao po dvostruko nižoj stopi, od 4,3 posto ili za 2,3 milijarde kuna i iznosio je 55,8 milijardi kuna. U prvih pet mjeseci ove godine izvoz u ostale zemlje članice Europske unije rastao je po stopi od 12,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i dosegnuo je 22,6 milijardi kuna. Izvoz u treće zemlje istodobno je uvećan 3,4 posto, na 11,2 milijarde kuna.

Robni uvoz iz zemalja članica EU, pak, u razdoblju od siječnja do svibnja iznosio je 43,6 milijarde kuna i povećan je prema istom razdoblju lani za 7,6 posto, dok je u isto vrijeme uvoz iz zemalja izvan EU-a smanjen za 5,7 posto, na 12,2 milijardi kuna. Tako je manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom na kraju svibanj iznosio 21,99 milijardi kuna i bio je 2,7 posto manji nego krajem lanjskog svibnja, dok je pokrivenost uvoza izvozom porasla za 2,9 postotnih bodova, s prošlogodišnjih 57,7 na 60,6 posto krajem svibnja ove godine.

Related Posts