DZS: BDP ove godine usporio

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom lanjskom tromjesečju 1,9 posto na godišnjoj razini, što je manje nego što se očekivalo, no u cijeloj prošloj godini BDP je zabilježio prvi rast nakon šest godina recesije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. To je slabiji podatak od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,1 posto na godišnjoj razini. Pritom su se njihove procjene rasta kretale u rasponu od 1,8 do 2,6 posto. To je već peto tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo skočilo 2,8 posto, najviše od drugog tromjesečja predrecesijske 2008. godine.

Doprinos domaće potražnje rastu BDP-a bio je pozitivan. Potrošnja kućanstava porasla je u četvrtom tromjesečju za 2,4 posto na godišnjoj razini. To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju kada je iznosio 1,4 posto. “Sukladno kretanjima u maloprodaji na kraju 2015., potrošnja kućanstava bila je glavni generator rasta BDP-a, kao i ubrzane kapitalne investicije. Međutim, bez obzira na dvoznamenkasti rast izvoza roba i usluga, uvoz bilježi snažniji rast. To je bilo za očekivati, jer čim započne oporavak kapitalnih investicija i osobne potrošnje, pojača se pritisak na rast uvoza. Samim time, imamo negativni doprinos neto izvoza BDP-u”, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke. Izvoz roba i usluga porastao je u proteklom tromjesečju za 11,6 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Uvoz roba i usluga porastao je, pak, za 13,6 posto, pa je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan, za 1,1 postotni bod.

U osvrtu na izvješće DZS-a, analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ukazuju na slabost građevinskog sektora. “Nakon što je u prethodnom tromjesečju građevinarstvo po prvi puta od kraja 2008. godine zabilježilo pozitivnu stopu rasta, 0,2 posto, u posljednjem je prošlogodišnjem tromjesečju najveći negativan doprinos došao upravo iz djelatnosti građevinarstva koja je na godišnjoj razini zabilježila pad od 1,4 posto”, navode analitičari RBA.

Osim potrošnje, snažno su u proteklom tromjesečju porasle i bruto investicije u fiksni kapital, za 3,7 posto na godišnjoj razini, znatno brže u odnosu na 2,2 posto iz prethodnog tromjesečja. Porasla je i potrošnja države, za 0,8 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na 0,6 posto u prethodnom kvartalu. Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u četvrtom tromjesečju oslabio u odnosu na prethodni kvartal 0,5 posto, dok je u odnosu na četvrto tromjesečje prethodne godine skočio 2,0 posto. Po usponu od 2 posto hrvatsko je gospodarstvo poraslo nešto više od prosjeka u EU. Naime, prema nedavno objavljenim sezonski prilagođenim podacima Eurostata, gospodarstvo EU-a poraslo je u četvrtom lanjskom tromjesečju 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U cijeloj 2015. godini BDP u EU porastao je 1,8 posto, dok je hrvatsko gospodarstvo ojačalo 1,6 posto.

 

You may also like

0 comments