Džihadisti brzo napreduju u borbi s umjerenim pobunjenicima

Jaka sirijska džihadistička skupina proteklih dana je napredovala u borbi s umjerenim pobunjenicima u sjevernom gradu Hami i južnoj pokrajini Idlibu, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava u petak.

Džund al-Aksa, koja je bila povezana s bivšim ogrankom Al Kaide u Siriji, ovaj tjedan je osvojila baze s oružjem snaga pod zapovjedništvom Slobodne sirijske vojske (FSA) i pritvorila je desetke pobunjeničkih boraca, navodi opservatorij.

Napredovanje Džund al Akse novi je udarac za pobunjeničke skupine koje podupire Zapad. One su pretrpjele poraze u okršajima sa snagama sirijske vlade a napadale su ih i  snage džihadista na zapadu zemlje zadnjih nekoliko mjeseci.

Najjača borba među suprotstavljenim pobunjeničkim frakcijama bila je između skupina FSA, koje su se priključile snagama s jakim islamističkim Ahrar al Šamom, i ekstremističkim skupinama koje su povezane s Džabhat al Šamom, bivšim ogrankom Al Kaide.

Savez Džund al Aksa u toj bitki, koja se vodila u pokrajini Idlibu, nije posve jasan, navodi Reuters.

Prisegnuli su na vjernost Fateh al Šamu, bivšoj Fronti Nusra, u listopadu.

Ali Fateh al Šam odbio je “organizirani savez” u izjavi prošli mjesec, navodeći neslaganje unutar Džund al Akse.

Opservatorij kaže da napredovanje Džund al Akse, koju američki State Department smatra terorističkom organizacijom, povećava strah  da bi sirijska vlada  i njezini ruski saveznici mogli iskoristiti prisutnost džihadističke skupine za žestoke zračne napade.

Mnoge umjerene pobunjeničke frakcije sudjeluju u krhkom primirju koje traje šest tjedana između vlade i oporbe. Džihadisti poput Islamske države i snaga povezanih s Al Kaidom ne sudjeluju u primirju.

(Agencije)

You may also like