Home Politika Dvije minute u počart žrtvama Holokausta

Dvije minute u počart žrtvama Holokausta

by Agencije

Život je u četvrtak ujutro u čitavom Izraelu stao na dvije minute uz zvuk sirena obilježavajući Dan holokausta u sjećanje na šest milijuna židova, žrtava nacizma. Vozači osobnih vozila, javni prijevoz, pješaci zaustavili su se u odavanju počasti, čak i na velikim prometnicama. Učenici i studenti održali su dvije minute šutnje u obrazovnim institucijama u zemlji.

Sve izraelske radio i tv postaje, koje od srijede navečer emitiraju svjedočanstva, dokumentarne emisije i filmove o genocidu, također su prekinule program. Životnim uvjetima preživjelih posvećen je veliki dio prostora na komemoracijama ove godine.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin kazao je u srijedu navečer na službenoj svečanosti otvaranja u memorijalnom centru holokausta Yad Vachem da država “ne poduzima sve mjere koje su joj na raspolaganju kako bi se pobrinula za preživjele iz holokausta”.

Oko 189.000 preživjelih živi danas u Izraelu, od kojih 45.000 ispod praga siromaštva, po zakladi za dobrobit preživjelih iz holokausta u Izraelu. Zemlja je 2007. izglasala zakon kojim se povećava pomoć preživjelima ali ona nije dovoljna da zajamči tim osobama zadovoljavajuću razinu života, po udrugama za pomoć preživjelima.

Otvarajući svečanu komemoraciju premijer Benjamin Netanyahu napao je “propagandu protiv Izraela” na Zapadu. “Antisemitizam nije nestao sa smrću Hitlera u bunkeru, propaganda u zapadnom svijetu protiv Izraela nije manje otrovna od one ekstremističkog islama i arapskog svijeta”, dodao je on.

Dan Holokausta u Poljskoj će se tradicionalno obilježiti Mimohodom života u kojem će oko 10.000 mladih židova sudjelovati u tri kilometra dugom mimohodu iz Auschwitza u Birkenau, dva dijela najvećeg nacističkog logorskog kompleksa.

Iako su Ujedinjeni narodi 27. siječnja proglasili međunarodnim Danom holokausta, Izrael taj spomen dan tradicionalno obilježava u židovskom mjesecu Nissanu, tjedan dana uoči Dana neovisnosti, koji simbolizira izrastanje izraelske države iz pepela holokausta.

Related Posts