Home Geopolitika Dvije Koreje smirile napetosti

Dvije Koreje smirile napetosti

by admin

Sjeverna i Južna Koreja postigle su sporazum rano u utorak po korejskom vremenu nakon više od dva dana razgovora o okončanju krize koja je dovela poluotok na rub oružanog sukoba, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Ured predsjednika Južne Koreje priopćio je da su razgovori završili u 00.55 sati po lokalnom vremenu te da će predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost dati izjavu kada se vrati u Seul iz Panjmunjoma, pograničnog sela gdje su su održavali razgovori i gdje je potpisano primirje nakon rata 1950-1953, prenosi Reuters.

Kakao javlja BBC pozivajući se na Yonhap, dvije strane su dogovorile smirivanje napetosti nakon niza nedavnih pogrnaičnih incidenata. U skladu sa sporazumom, Sjeverna Koreja će izraziti “žaljenje” zbog incidenta s nagaznom minom ranije ove godine. Zauzvrat, Južna Koreja će prekinuti emitiranje propagande preko zvučnika duž granice. Napetosti između dviju zemalja su porasle u četvrtak kada je Sjeverna Koreja ispalila nekoliko granata na teritorij Južne u znak prosvjeda protiv emitiranja. Južna Koreja odgovorila je na paljbu s 29 svojih topničkih granata. Pritom nije bilo žrtava ili materijalne štete.

Godine 2004. dvije Koreje dogovorile su da će razmontirati zvučnike za propagandu na granici. Emitiranje propagande i kontrapropagande bio je sastavni dio psihološkog rata dviju zemalja. Južna Koreja ponovo je počela s emitiranjem 10. kolovoza u očitoj reakciji na to što su dvojica južnokorejskih vojnika ranjena u eksploziji mine u demilitariziranoj zoni. Seul smatra da je za to kriv Pyongyang. Sjeverna Koreja je idućeg dana odgovorila time što je i ona ponovo krenula s emitiranjem. Međutim, sjevernokorejski zvučnici su toliko loši da se teško moglo razumjeti što se govori.

Visoki dužnosnici Sjeverne i Južne Koreje počeli su pregovore u subotu kako bi spriječili eskalaciju sukoba. Južnokorejske postrojbe bile su stavljene u maksimalnu pripravnost zbog ultimatuma Pyongyanga koji je zaprijetio Seulu “totalnim ratom” ako odmah ne prekine propagandne operacije.

U skladu sa sporazumom postignutim nakon ponoći, Sjeverna Koreja je izrazila žaljenje zbog nedavnog ranjavanja južnokorejskih vojnika u incidentu s nagaznom minom, a Seul je pristao prekinuti emitiranje propagande protiv Pyongyanga preko zvučnika duž granice, izjavile su dvije strane.

Sjeverna Koreja je također pristala okončati “skoro ratno stanje” koje je proglasila. Dvije strane će nastaviti razgovarati o nizu pitanja za poboljšanje odnosa, navodi se u zajedničkoj izjavi. “Vrlo je važno da se Sjeverna Koreja ispričala za provokaciju nagaznom minom i da je obećala da će raditi na tome da ubuduće spriječi takve događaje i da ublaži napetosti”, rekao je savjetnik južnokorejskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Kim Kwan-jin na brifingu za novinare koji je prenosila televizija.

Sjeverna Koreja je ranije demantirala postavljanje nagaznih mina, a u izjavi nije eksplicitno preuzela odgovornost za njih. Maratonski razgovori u pograničnom selu Panjmunjomu unutar demilitarizirane zone (DMZ), koja razdvaja dvije Koreje, počeli su u subotu ubrzo nakon ultimatuma Pyonyanga upućenog Seulu da prekine emitirati propagandu ili će u protivnom biti suočena s vojnom akcijom.

Seul i Pyongyang su tehnički još u ratu otkako je Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953., završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom. Nedavna eskalacija napetosti počela je ranije ovoga mjeseca kada su dvojica južnokorejskih vojnika ranjena u eksploziji mine u demilitariziranoj zoni. Nekoliko dana kasnije Južna Koreja počela je emitirati propagandu protiv Pyongyanga preko zvučnika uzduž granice. Kritična točka dosegnuta je u četvrtak kada je Sjever ispalio četiri granate na Jug, prema navodima Seula, koji je odgovorio s 29 svojih topničkih granata. Pritom nije bilo žrtava ili materijalne štete.

Nakon toga je Pyongyang uputio ultimatum Seulu da do subote poslijepodne zaustavi emitiranje propagande ili se suoči s vojnom akcijom, ali su istoga dana dvije strane pristale na razgovore na razini najviših savjetnika čelnika dviju zemalja.

Related Posts