Dvije godine članstva, Hrvatska je najslabija karika EU

Dvije godine članstva u Europskoj uniji Hrvatskoj nije donijelo bolji život građanima, Milanovićeva Vlada zdušno ne promiču europske vrijednosti, a zbog vladajuće Kukuriku koalicije našoj zemlji prijeti Grčki scenarij, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u HDZ-u u povodu dvije godine hrvatskog članstva u EU. “Hrvatska je nakon dvije godine članstva slaba karika u EU. Nismo snažna, već slaba država sa slabim ugledom što se svakodnevno vidi po odlasku mladih ljudi iz zemlje”, naglasio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

Upozorio je da je u posljednje tri godine mandata Milanovićeve Vlade iz Hrvatske iselilo sto tisuća ljudi, većinom mladih, što je grad veličine Rijeke. Iseljavanje stanovništva smatra velikim grijehom premijera Zorana Milanovića i Vlade, predvođene SDP-om. Nakon parlamentarnih izbora na kojima će pobijediti HDZ, naglasio je Kovač, morat će se te ljude vratiti u Hrvatsku kako bi se zemlju obnovilo. Međunarodni tajnik HDZ-a Kovač upozorio je da sadašnja Vlada ne zna koristiti sredstva iz europskih fondova, i što god govorio ministar potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, Hrvatska je platiša u proračun EU. “Prema statistikama EU i podatcima Europske komisije Hrvatska je zemlja koja najlošije koristi fondove EU”, naglasio je.

Također po podacima Eurostata, Hrvatska je po nezaposlenosti treća najlošija zemlja u EU jer je nezaposlenost oko 18 posto, a nezaposlenost mladih je 46 posto, dodao je. “Milijarde kuna leže u Bruxellesu, a ova vlada ih ne zna iskoristiti”, kazao je Kovač. Podsjetivši da je Grčka kako bi ušla u eurozonu frizirala statističke podatke zbog čega je sada u katastrofalnoj situaciji, Kovač je ocijenio i da aktualna hrvatska Vlada frizira statističke podatke. “Svaki dan su podatci kako nešto raste i kako se situacija popravlja – ali tome nije tako. Kada se pogledaju podatci Eurostata i Europske komisije vidi se da je situacija u Hrvatskoj jako loša. Bude li to tako nastavljeno idemo u propast, no HDZ će nakon pobjede na izborima to spriječiti”, naglasio je.

Podsjetivši da su pregovori s EU završeni dok je na vlasti bila HDZ-ova Vlada i da je Milanovićeva Vlada “došla na gotovo”, Kovač je kazao kako se sadašnja Vlada ne snalazi u EU, a naša zemlja u toj asocijaciji nije dovoljno respaktirana, što treba promijeniti. Kao primjer za tu ocjenu naveo je posjet britanskog premijera Davida Camerona Sloveniji, a koji je pri tome zaobišao Hrvatsku. “Hrvatska mora biti snažna i poštivana u EU. To će HDZ s svojim programom, koji je socijalan, tržišan i razvojan i učiniti”, naglasio je Kovač. Glasnogovornik Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Gordan Jandroković ocijenio je da premijer Milanović i njegova Vlada zdušno ne promiču europske vrijednosti, a koje bi trebalo sve jače unositi u život naših građana.”EU nije strano tijelo i nešto što nam je daleko. EU je danas dio Hrvatske i postala je vlasništvo svih građana”, rekao je.

Jandroković je naglasio da su svi problemi počeli sa slučajem “lex Perković” kada je hrvatska Vlada, umjesto na velika vrata, u EU ušla kao prevarant i sa željom da prevari države članice i Europsku komisiju. I Jandroković je upozorio na loše prognoze rasta naše zemlje u odnosu na druge članice EU, rekavši da smo po prognozama rasta BDP-a predzadnji od svih zemalja članica. “Danas su izašli podatci jedne od banaka koja prognozira da će Hrvatska, umjesto nula posto, imati rast od 0,5 posto BDP-a. Vjerovatno će Vlada to pokušati prezentirati kao svoj uspjeh, ali prešutjeti će činjenicu da će sve zemlje Srednje Europe rasti po stopama višim od tri posto”, naglasio je.

Jandroković je upozorio kako to znači da se Hrvatska, umjesto da hvata priključak sa “starim” zemljama članicama i približava se zemljama Srednje Europe, sve je bliže Bugarskoj i Rumunjskoj. “Hrvatska u zadnje dvije godine u EU nije uspjela jer više uplaćujemo u proračun EU nego što iz njega povlačimo sredstava. Hrvatska financira EU i bogate zemlje članice jer naša Vlada nije u stanju povlačiti novce iz EU fondova jer su, kada su došli na vlast, smijenili sve ljude koji su radili na europskim fondovima”, zaključio je Jandroković.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić ocijenio je u utorak da se dvije godine nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju vide veliki pozitivni učinci članstva, a da će u budućnosti oni biti još veći.”Veliki efekti vide se već sada, a u godinama ispred nas ti efekti će biti još snažniji”, rekao je Grčić nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije.

Dodao je da je to ono što kod njega i Vlade, “stvara jasnu sliku i optimizam bolje hrvatske budućnosti”. “To je neupitno, to je proces koji je započeo i koji je nezaustavljiv”, smatra Grčić. Tri su područja u kojima se, po njegovu mišljenju, najbolje vide koristi ulaska Hrvatske u EU. To su oživljavanje gospodarstva potaknuto izvozom i punom integracijom u europsko tržište, rast izravnih inozemnih ulaganja te razni oblici financijske pomoći odnosno fondovi EU-a.

U europskim fondovima je najveći dio koristi ulaska, kaže Grčić, dodajući kako Hrvatsku u idućih sedam godina očekuju ulaganja od gotovo 12 milijardi eura potaknuta tim fondovima i domaćom komponentom koja ih prati. To je izravna potpora ekonomskom rastu na razini 20-ak posto u sedam godina odnosno između dva i tri posto godišnje, kaže on. To će se odraziti u ubrzanom zapošljavanju, a Vlada očekuje da će svake godine, zahvaljujući EU-ovim fondovima, između 15 i 20 tisuća radnika izravno ili neizravno dobiti nova ili zadržati postojeća radna mjesta, drži Grčić.

You may also like