Dvije države na području Izraela sve dalje rješenje

Rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u obliku dviju država izmiče, upozorio je u nedjelju posebni koordinator UN-a za mir na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov.

Izvješće koje je u petak objavio tzv. kvartet – SAD, EU, UN i Rusija – pozvalo je Izrael da zaustavi politiku izgradnje naselja na okupiranoj zemlji i ograničavanja palestinskog napretka. “Izvješće kvarteta zvuči kao zvono za uzbunu da smo na opasnoj nizbrdici prema stvarnosti jedne države koja je nespojiva s nacionalnim težnjama oba naroda”, napisao je Mladenov u komentaru poslanom novinarima.

Mladenov je pozvao izraelske i palestinske vođe da primijene preporuke iz izvješća, nudeći u tom smislu pomoć međunarodne zajednice. “Zatražio sam od obje strane da ne propuste tu mogućnost”, napisao je Mladenov.

U izvješću objavljenom u petak kaže se da bi Izrael trebao zaustaviti izgradnju naselja, prestati onemogućavati razvoj Palestincima i pripisivati sebi zemlju koju Palestinci žele za buduću državu.

Također se naglašava da izraelska politika “uporno ugrožava održivost rješenja o dvije države”. Izvješće među ostalim kaže da najmanje 570.000 Izraelaca živi u naseljima koje UN i mnoge zemlje smatraju protuzakonitim.

You may also like

0 comments