Dva su načina rješavanja gorućeg problema hrvatskog gospodarstva

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović komentirao je za N1 studio uživo stanje u hrvatskom gospodarstvu. “Potrebne su duboke reforme koje će olakšati poslovanje i naše gospodarstvo učiniti konkurentnim”, kazao je.
“Možemo biti zadovoljni, gospodarstvo raste već par godina. Ovu godinu ćemo završiti nešto ispod 3 posto rasta BDP-a. Stabilizirali smo javne financije, a to je dobar preduvjet za rast kreditnog rejtinga. Ukoliko sljedeće godine dođemo na investicijsku razinu, okolnosti za gospodarstvo bit će još bolje”, smatra Burilović

“Rast od 2,9 posto nije dovoljan, on mora biti veći i ambiciozniji. Nadam se da su toga svjesni i u Vladi, da moramo napraviti još koraka – reforme ostalih sektora. Ne može samo porezna reforma donijeti boljitak. Mirovinska će isto donijeti nekakve pomake, no tu smo na početku. Zdravstvena reforma, reforma javne uprave, pravosuđa… nužne su da bi gospodarstvo punim plućima krenulo naprijed”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

“Nedostatak radne snage je gorući problem našega gospodarstva. Dva su načina kako se može riještiti. Jedan je povećati kvote za uvoz inozemnih radnika, što je prihvatila Vlada. To je gašenje požara. Drugi je uvođenje dualnog strukovnog obrazovanja, dakle reformu obrazovnog sustava kroz prilagodbu tržištu”, smatra Burilović.

You may also like