DUZS: Nismo naložili izgradnju prihvatnog centra u dubrovačkom primorju

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) naložila da se državni kapaciteti i objekti na Prevlaci dovedu u osnovnu komunalnu pripremu za slučaj potrebe, ali to po riječima ravnatelja te ustanove Jadrana Perinića ne mora biti nužno namijenjeno za prihvatni centar za potrebe zbrinjavanja izbjeglica. Perinić je to izjavio odgovarajući na upit Hine nakon što je premijer Zoran Milanović ranije u ponedjeljak ustvrdio da na Dubrovačkom primorju neće biti prihvatnog centra za izbjeglice, te da je priča s ulaskom migranata u Dubrovačko primorje “podvala onih koji šire paniku u Hrvatskoj.

Ravnatelj DUZS-a kaže kako je dao nalog da se komunalna poduzeća, operativne snage civilne zaštite i sustava za zaštitu i spašavanje, državni kapaciteti i objekti na Prevlaci dovedu u osnovnu komunalnu pripremu, ali to nužno ne znači da će služiti za prihvat izbjeglica. Perinić je dodao kako osobno niti ne poznaje glasnogovornika Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Gorana Cvjetinovića, koji je izjavio da se pripremni radovi na prihvatnom centru za izbjeglice na Prevlaci rađeni su po nalogu ravnatelja DUZS-a.

Pripremni radovi na prihvatnom centru za izbjeglice na Prevlaci rađeni su po nalogu ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadrana Perinića, mi nismo ušli u taj projekt samoinicijativno, rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović reagirajući na izjave premijera Milanovića o tome kako ‘neće biti prihvata izbjeglica u Dubrovačkom primorju’.

Cvjetinović je istaknuo kako ne može shvatiti premijera Zorana Milanovića koji je ustvrdio kako su ‘priče o ulasku migranata u Dubrovačko primorje podvala onih koji šire paniku pred izbore priželjkujući da se to dogodi’, kada je nalog za mobilizaciju i radove stigao od DUZS-a. ”Do radova je došlo nakon što je prvo održan sastanak na temu eventualnog prolaska izbjeglica kroz našu županiju na inicijativu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a potom je održan sastanak Stožera gdje smo razmatrali sve aspekte. Već dan nakon došao je Jadran Perinić i s predstavnicima nadležnih institucija obišao Prevlaku. Potom je uslijedio nalog DUZS-a i radovi su počeli prošli petak”, rekao je Cvjetinović, te ustvrdio kako je Prevlaka državni teritorij.

”Upravo zato mi ni ne možemo ništa raditi tamo samoinicijativno. Pripremali smo se za dolazak izbjeglica, ali se nadamo da neće doći već da će svoju sreću potražiti uhodanim koridorom kojim se već kreću”, rekao je Cvjetinović. Inače, apel Vladi da zbog potencijalne štete turizmu ne dopusti eventualni prolazak izbjeglica kroz Dubrovačko-neretvansku županiju uputio je prošli petak župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, a s njime se složio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je upozorio da bi izgradnja prihvatnog centra za izbjeglice na Prevlaci mogla ugroziti turizam u Dalmaciji te poručio da Hrvatska u jednom trenutku “mora reći stop” da ne bi postala humanitarni problem Europe.

“Sinoć ste čuli i vidjeli da je Tomislav Karamarko upozorio na neprihvatljivost izgradnje prihvatnog centra za izbjeglice na Prevlaci. Potom smo danas čuli da je premijer Milanović rekao da je to podvala i da HDZ obmanjuje, da bi onda saznali da su izvršene pripreme za izgradnju tog centra. O čemu to govori? O tome da premijer Milanović ne upravlja situacijom i krizom. Ona upravlja njime i to od samog početka. Pokazuje da ne kontrolira sustav, da radi ad hoc, neplanski i da radi amaterski. Rekao je jučer kako ministar Ostojić radi efikasno i tamo gdje je on, tamo je red. Vidimo obrnuto. Vlada nered već skoro četiri godine. Tako funkcioniraju na svakom planu, na planu gospodarstva, ali i u izbjegličkoj krizi. Znate svi jako dobro da je premijer rekao da je Hrvatska slučajna država. Nakon što pobijedimo dokazat ćemo kako Hrvatska nije slučajna država, nego je Milanović slučajni premijer. Nakon naše pobjede vodit će se ozbiljna državna politika, civilizirana i organizirana. Bit ćemo strukturirani i usmjereni prema konsenzusu. Želimo izbore što prije, to bolje“

You may also like