Dužnosnik njemačke središnje banke predviđa kraj razdoblja besplatnih bankarskih usluga

Banke u Njemačkoj vjerojatno će klijentima sve češće naplaćivati naknade za bankarske usluge s obzirom na rekordno niske kamatne stope, procijenio je u ponedjeljak u intervjuu član upravnog odbora njemačke središnje banke.

“Predviđamo kraj kulture besplatnih bankarskih usluga”, rekao je u razgovoru za dnevnik Die Welt Andreas Dombret, stručnjak za superviziju u Bundesbanku. Banke već naplaćuju svoje proizvode i usluge i taj će trend dodatno ubrzati, dodao je.

“Međutim ti će proizvodi morati biti atraktivni, inače banke i štedionice neće moći obraniti takve cijene”, naglasio je Dombert.

Zbog niskih kamatnih stopa banke slabo zarađuju posuđujući novac od depozita pa su prisiljene smanjivati troškove i naplaćivati klijentima usluge koje su donedavno bile besplatne ili u najmanju ruku jako jeftine.

Dužnosnik Bundesbanka nije želio reći bi li se te naknade smanjile kada bi Europska središnja banka (ECB) reagirala na pritisak posebice iz Njemačke, i okončala politiku ultraniskih kamatnih stopa s obzirom na opetovano jačanje inflacije u eurozoni.

“To će regulirati konkurencija”. kazao je Dombret.

Prošle je godine banka iz Bavarske Raiffeisen Gmund prekinula dugogodišnji tabu i objavila da ne vidi drugo rješenje nego da bogatim klijentima počne naplaćivati naknade za polaganje depozita, budući da ne žele smanjivati usluge niti se žele spajati s drugim zajmodavcima.

Na pitanje ima li Njemačka previše banaka, s obzirom na registriranih oko 1.900 zajmodavaca, uglavnom malih štedionica i kooperativnih banaka usmjerenih na poslovanje s građanima, Dombret je odgovorio da nadzorna uloga Bundesbanka ne podrazumijeva miješanje u strukturnu politiku.

“Iznimka je tek praćenje održivosti i fleksibilnosti poslovnih modela banaka. To proučavamo vrlo pažljivo,” rekao je.

You may also like