Stav njemačke vlade je da bi ublažavanje dužničkog tereta Grčke trebalo da uslijedi tek u 2018. godini, jer bi ta zemlja tek tada trebala u potpunosti ispuniti uslove iz paketa pomoći Evropske unije, prenosi France Press.

“Prošlog juna, eurogrupa je saopćila da je spremna da, ukoliko bude potrebe, razmotri dodatne mjere za očuvanje finansijskih potreba Grčke na održivom nivou. Takve mjere bi mogle biti donijete pod uslovom da se spasilački program u potpunosti implementira 2018. godine”, navodi se u dokumentu Ministarstva finansija Njemačke u koji je France Press imao uvida.

Odlaganje ublažavanja tereta duga Grčke za period nakon 2018. godine bi, prema ocjeni njemačkog poslovnog lista Handelsblatt, omogućilo njemačkom ministru finansiju Wolfgangu Schaeubleu da izbjegne izjašnjavanje parlamenta o tom pitanju, prije održavanja općih izbora u Njemačkoj 2017. godine.

U Njemačkoj je, kako navodi AFP, prisutna velika odbojnost javnosti prema 86 milijardi eura vrijednom paketu pomoći odobrenom Grčkoj. Evropska komisija procjenjuje da će grčki javni dug do kraja godine doseći gotovo 183 posto BDP-a te zemlje.

Related Posts