DUUDI kao tijelo kojim SDP rasprodaje imovinu RH

Već više puta smo pisali o nepravilnostima u vlasničkim odnosima i centru West Gate. Konkretno, o činjenici kako se centar nalazi i radi na zemljištu koje je dobrim dijelom i državno vlasništvo.

Naime, građevinska je dozvola izdana prema ugovoru sa Hrvatskim Vodama, kojim se tvrtka vlasnik West Gatea obvezala od države kupiti zemljišta bivših odvodnih kanala, te nelegalno sagrađen kanal, koji je sama gradila, legalizirati i pokloniti državi.

Tako je u jesen 2009. godine Povjerenstvo za imovinu Vlade RH, sastavljeno od tada aktualnih ministara, uz predsjedanje predsjednice Vlade,  je donijelo odluku kojom to zemljišta prodaje po cijeni od 200 eura po četvornom metru, cijeni koja je apsolutno primjerena za zemljište takve namjene. Potrebno je napomenuti  kako su ulagači u West Gate, Braunsberger Holding ta zemljišta plaćali po 125 eura za četvorni metar  2005. godine, što je vidljivo iz nama dostupne kaznene prijave.

Više je medija, pa i naš, izvještavalo je o nepravilnostima  vezanima uz raspolaganja ovim zemljištem, posebno o pokušajima ulagača da zemljišta dobiju besplatno ili uz plaćanje daleko manje cijene od one koju je Vlada 2009. godine odredila .

Krajem mandata aktualne Vlade, time i mandata DUUDI-a, donesena je upitna, po proračun štetna  odluka da se zemljišta prodaju po daleko nižoj cijeni. Takvom odlukom načinjena je šteta za državni proračun u visini od minimalno 45 milijuna kuna. Naime, Vlada i DUUDI, umjesto da inzistiraju na provedbi odluke Vlade iz 2009. godine, četiri su  godine pokušavali na sve načine umanjiti vrijednost zemljišta i pogodovati dijelu ulagača.

Naime, 5. lipnja prošle godine., kada je DUUDI stavio van snage odluku Povjerenstva Vlade RH iz 2009 godine, otvorio je put novoj procjeni. Donešena  odluka, na temelju procjene da se zemljišta prodaju po cijeni od 420 kuna po četvornom metru, ili otprilike 55 eura po četvornom metru, prihvaćena je na sjednici Povjerenstva DUUDI-a pod predsjedanjem Ranka Ostojića. U  svome tekstu nabrajajući prethodne pravne dokumente ni jednom riječju ne spominje odluku Povjerenstva Vlade RH iz 2009 godine.

Sama odluka se bazira na procjeni koju je izvršilo društvo Vještak d.o.o.. Na temelju te odluke, a nakon sto je DORH dao suglasnost na tekst ugovora, al je uskratio suglasnost na visinu određene cijene kao sto je vidljivo iz dokumenta u prilogu dana, sklopljen je ugovor i  zemljišta prodana su privatnom ulagaču za 45 milijuna kuna.

Usputnom promatraču možda ovo sve i ne bi bilo čudno u nizu čudnih odluka, ali kritički promatrači su nas upozorili na niz čudnih, ako ne i namjernih slučajnosti. Procjenu je izvršila tvrtka koja je cijele 2014. godine imala promet manji od 400.000 kuna, pa je upitno da li je uopće stručna za procjenu ovako kompleksnog zemljišta. Procjena su radili prije stupanja na snagu zakona i pravilnika o procjeni.

Tvrtka koja očito jedva preživljava ima još nekoliko zanimljivih odlika. Adresa tvrtke Vještak d.o.o. je na Iblerovom Trgu broj 9,  slučajno na adresi političke stranke koja upravlja DUUDI-em. Osnivač je pokojni Petar Stracenski koji se prozivao vezano uz procjenu imovine Saveza Komunista Hrvatske i umanjenja vrijednosti te imovine kada je SDP rasprodavao tu imovinu devedesetih godina. Prijateljstvo s Josipom Lekom moglo je samo pomoći, kažu svjedoci vremena.

Je li je DUUDI postao tijelo kojim SDP rasprodaje imovinu Republike Hrvatske, namiruje stranačke interese i potrebe, zasigurno bi trebalo biti predmet istraga DORH-a?!

Kupoprodajni 1 Odluka 1 Odluka 2 Ugovor 1 Vode 1

You may also like