Dušan Vujović: Imat ćemo suficit i u ožujku

Beograd – Srbija ima ukupan suficit u budžetu od početka godine u iznosu od 5,9 milijardi dinara, izjavio je ministar finansija Srbije Dušan Vujović. On je poslanicima u parlamentu rekao da je taj rezultat postignut mimo očekivanja Vlade i da se u 2015. iz meseca u mesec beleže dobri rezutati u naplati PDV i akciza, što govori da je Srbija na dobrom putu.

Ministar je dodao da neke od ostvarenih ušteda u budžetu nisu dobre jer su posledica toga što nisu realizovane investicije. “Mi smo koliko 1. marta verovali da će biti gora situacija, a ona je bolja. Priznajem, delom je taj suficit rezultat toga što sporije trošimo pare”, rekao je Vujović. Ministar je precizirao da je deo suficita nastao zato što se sporije realizuju projekti i zato što je za eksproprijaciju potrošeno daleko manje od budžetskog plana i dodao da mora nešto da se uradi kako bi se promenilo to što se ne realizuju investicioni projekti. Vujović je istakao i da o solidnosti budžeta govori da je prihod od poreza na dodatu vrednost (PDV) kao mera ekonomske aktivnosti i poreske discipline u martu bio za tri milijarde veći, odnosno 10 odsto nego u istom periodu lani, a da je prihod od akciza 20 odsto veći i iznosi 5,1 milijardu dinara.

Ministar finansija je rekao da javni dug Srbije danas iznosi 2.929 milijardi dinara. Vujović je rekao da je deo duga u dolarima 8,7 milijardi dolara i da taj iznos nije promenjen od početka godine, da je dug u evrima povećan za 100 miliona evra, a da je dug u dinarima povećan za 12 milijardi dinara, na 600 milijardi dinara. On je dodao i da će do kraja marta dug u evrima biti vraćen na nivo na kojem je i bio zato što će biti vraćene neke obaveze koje dospevaju. Vujović je dodao i da Srbija preračunato u evre ima 1,5 milijardi evra fiskalne likvidnosti i precizirao da je u tom iznosu više od 900 miliona u dolarima, što je prirodna zaštita od promene kursa.