Slovenski ministar financija Dušan Mramor upozorio je u ponedjeljak da bi se, unatoč rastu BDP-a većem od europskog prosjeka, slovenski javni deficit popeo na deset posto BDP-a ako bi vlada premijera popustila nerealnim zahtjevima da ukine sustavne mjere štednje prihvaćene prije tri godine.

Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani povodom prve obljetnice vlade Mire Cerara, on je rekao da se Slovenija izišla iz krize i popravila svoj položaj na međunarodnom financijskom tržištu, ali da rizici ostaju, a među njima da je najveći pritisak da se ukinu restrikcije na području plaća. “Današnji slovenski BDP još je uvijek za 15 posto manji nego 2008.”, kazao je Mramor, dodavši da to diktira koliko se danas u Sloveniji može trošiti, a da ne dođe do naglog povećanja deficita.

Ako bi se mjere štednje ukinule, javni deficit mogao bi narasti na neodrživih 10 posto BDP-a, iako je rast BDP-a u Sloveniji trenutno skoro dvostruko veći od europskog prosjeka, upozorio je slovenski ministar financija, a upozorio je i na opasnost povećanja javnog duga. Mramor je ustvrdio je kako je rizik od nekih ambicija da u Sloveniji, zbog trenutnog rasta, porastu plaće javnog sektora veći od drugih potencijalnih rizika, kao što su kriza u Ukrajini ili smanjivanje rasta u Kini, te da sa štednjom treba nastaviti i dalje.

Prema njegovim se riječima Slovenija ipak već izvukla iz krize i recesije pa je lani zabilježila rast BDP-a od tri posto, koji se nastavlja u ovoj godini, a kamatne stope na državne obveznice su pale na razinu talijanskih, što stvara mogućnosti da se povoljno zadužuju i poduzeća od kojih najveća mogu na financijsko tržište privlačiti novi kapital izdavanjem obveznica.

Related Posts