Dušan Mramor smanjuje bonuse i plaće u bankama

Slovenski ministar financija Dušan Mramor najavio je u petak smjenjivanje vodstva “loše banke”, državne ustanove koja upravlja s 1,1 milijarde eura potraživanja koja od klijenata nisu mogle naplatiti komercijalne banke u državnom vlasništvu pa su ta potraživanja prebačena na lošu banku tijekom sanacije i dokapitalizacije bankarskog sustava.

Mramor je na konferenciji za novinare u petak rekao da je izgubio povjerenje u predsjednika upravnog odbora “loše banke”, švedskog menadžera Larsa Nyberga, pa će vladi predložiti njegovo smjenjivanje. Razlog toj odluci, prema Mramorovim riječima, nije u poslovanju loše banke koje načelno nije sporno, nego u tome što je Nyberg “obmanjivao vladu” u pogledu isplata plaća i konzultantskih ugovora koji su se sklapali bez znanja vlade.

Prema ocjeni slovenske vlade, Nyberg se nije držao nove uredbe kojom su menadžerima banke trebale biti limitirane i smanjene plaće koje su dobivali po ranijem ugovoru. Slovenski premijer Miro Cerar i sam je prije dva dana rekao da će se te sumnje ispitati i najavio promjene u banci ako se sumnje pokažu točnima. Prema riječima ministra financija Mramora, Nyberg je prešutio vladi da su netom pred primjenu uredbe zaposlenicima podigli plaće i isplatili nedopuštene bonuse, zbog čega će vladi predložiti da ga smijeni, a neće imati ni pravo na otpremninu.

Nyberg je samo jedan od stranih menadžera u lošoj banci, koje je slovenska vlada 2014. izabrala na međunarodnom natječaju kao iskusne stručnjake s iskustvom rješavanju problema loših potraživanja banaka. U zadnje su se vrijeme iznosile javne kritike na račun njihovih menadžerskih ugovora koji daleko prelaze one koje obično dobivaju slovenski menadžeri, a tvrdilo se i da dodatno zarađuju, jer imaju vlastite konzultantske tvrtke koje sa “lošom bankom” sklapaju dodatne honorarne poslove.

Nyberg je u srijedu na konferenciji za novinare odbio kritike na svoj rad te ustvrdio da su plaće zaposlenih i ugovori menadžera usklađeni sa slovenskim zakonom, te istaknuo da slovenska loša banka za svoj rad dobiva pohvale Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) i drugih međunarodnih ustanova.

You may also like

0 comments