Đuro Njavro: Valja biti oprezan

Član gospodarskog tima i jedan od ekonomskih stratega HDZ-a Đuro Njavro rekao je u utorak da je vijest o izlasku Hrvatske iz recesije dobra, ali da se ne treba zavaravati, jer je to samo dio europskih gospodarskim trendova.

“Obavijest da smo izišli iz recesije je nešto dobro i to pozdravljamo, ali ne trebamo se zavaravati – to je samo dio opće europske plime koja je podigla i našu lađu. Puno toga što treba napraviti ostaje i dalje pred hrvatskom Vladom, bez obzira koja bila”, rekao je Njavro u izjavi za novinare nakon poslovnog ručka u organizaciji Američke gospodarske komore, komentirajući najnoviju prognozu Europske komisije.

Europska komisija u utorak je blago povećala procjenu gospodarskog rasta za ovu godinu u Hrvatskoj u odnosu na prethodne prognoze, s 0,2 na 0,3 posto, a za sljedeću godinu s 1 na 1,2 posto. Njavro upozorava da se najnovija ekspanzivna politike Europske središnje banke i mogućnost zamjene starijih, nepovoljnijih kredita novima, odražava i na hrvatsko gospodarstvo. Ponavlja da je najava izlaska iz recesije, doduše s niskim stopama rasta, za Hrvatsku dobra vijest, ali za sada na temelju psihologije, te da će donijeti tračak optimizma u naš ekonomski prostor. “Ipak, bilo bi opasno da nas to zavara i navede na zaključak da će se problemi sami od sebe riješiti, jer Hrvatska u proteklim godinama nije učinila puno toga što je trebala”, kaže Njavro. Napominje da Hrvatska nije postala privlačna stranim i domaćim ulagačima te učinila vrlo malo na reformi javnog sektora. (Direktno.hr)