Đukanović pozvao investitore u infrastrukturne i energetske projekte

Bez obzira na sve izazove, države Zapadnog Balkana vjeruju u ujedinjenu Evropu. Vjerujemo da smo kao Evropljani izvukli pouke iz nekih istorijskih lekcija, od kojih su u vrlo svježem sjećanju upravo balkanske. Vjerujemo da će Evropa naći rješenja da obnovi svoju snagu i vitalnost. Region mora ostati u fokusu Evropske unije- sve manje kao problem, a sve više kao dio rješenja, poručio je premijer Milo Đukanović na konferenciji EBRD “Investiranje u Zapadni Balkan” u Londonu.

Ovogodišnji forum, tvrdi premijer, održava se u nepovoljnim geopolitičkim okolnostima. “Na evropskoj agendi su važna i urgentna pitanja: migrantske krize; rizici terorizma; neriješeno ukrajinsko pitanje, brojni izazovi unutar same EU… I nakon sedam godina od početka globalne finansijske krize, evropska ekonomija nastavlja da se suočava sa teškoćama. Niske cijene nafte, monetarni stimulansi i predah u primjeni restriktivnih mjera nijesu donijeli dinamičniji ekonomski rast…Bez obzira na sve izazove, države Zapadnog Balkana vjeruju u ujedinjenu Evropu. Vjerujemo da smo kao Evropljani izvukli pouke iz nekih istorijskih lekcija, od kojih su u vrlo svježem sjećanju upravo balkanske. I da će Evropa naći rješenja da obnovi svoju snagu i vitalnost”, kazao je Đukanović.

Jasno poručuje-Zapadni Balkan sa svojom istorijom, kulturom, multietničnošću, ali i značajnim ekonomskim potencijalima, jeste saveznik u tom procesu. “Zato region, bez obzira na sve druge izazove ili i zbog njih, mora ostati u fokusu Evropske unije. Na sreću, sve manje kao problem, a sve više kao dio rješenja”, ističe Đukanović.

Integracija Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju je, dodaje on, dugoročan proces u kojem treba da unaprijedimo vladavinu prava, da ojačamo institucije, da reformišemo naša društva, i da ubrzamo ekonomski razvoj. “To je crnogorsko iskustvo iz procesa integracije. Za nepunih deset godina od obnove nezavisnosti ostvarili smo veliki napredak. Prva smo država koja je, sredinom 2012., otvorila pristupne pregovore sa EU sa najzahtjevnijim poglavljima 23. i 24. Napredak u reformama je prepoznat kroz otvaranje više od polovine pregovaračkih poglavlja. Kruna reformskih napora je decembarski poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO, i prije nedelju dana započeti pregovori o pristupanju. Cijenimo da je to važan doprinos i jačanju stabilnosti, a samim tim i razvoju Zapadnog Balkana. Crna Gora je napravila istorijsku prekretnicu prihvatanjem sistema vrijednosti evroatlantske zajednice. Posvećenost politici dobrosusjedstva naš je permanentni cilj. U prošloj godini potpisali smo prve sporazume o razgraničenju na prostorima bivše Jugoslavije – sa Bosnom i Hercegovinom i sa Kosovom”, kazao je Đukanović.

Osim na međunarodnom planu, Crna Gora, naglašava premijer, pokazuje zrelost i odgovornost u rješavanju unutrašnjih političkih pitanja, njegujući tolerantan dijalog političkih neistomišljenika u duhu najbolje evropske demokratske prakse. “Istovremeno, Vlada strpljivo radi na stvaranju uslova za privlačenje investicija, za novo zapošljavanje i unapređenje kvaliteta života. Dostigli smo najviši dohodak po glavi stanovnika u državama regiona, koji iznosi oko šest hiljada eura. Dinamičan je i proces konvergencije. Nivo dohotka per capita mjeren paritetom kupovne moći porastao je sa 30 odsto prosjeka EU 2000. godine, na oko 43 odsto prošle godine. U posljednjem izvještaju o humanom razvoju Ujedinjenih nacija Crna Gora je svrstana u kategoriju veoma razvijenih država”, ukazao je Đukanović.

Ovi rezultati, naglašava on, jesu vrijedni, ali su nedovoljni. “Zato smo u Crnoj Gori svu našu energiju, pored integracionih procesa, usmjerili na ubrzanje ekonomskog razvoja. U prethodne tri godine Vlada je bila posvećena jačanju makroekonomske stabilnosti, strukturnim reformama, unapređenju poslovnog ambijenta i realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata. Investitori su prepoznali otvorenost i atraktivan poslovni ambijent, i nastavili da ulažu u našu ekonomiju. Bilježimo stalan rast. U kontinuitetu tokom posljednje decenije strane direktne investicije cine oko 19 odsto BDP Crne Gore. Veliki projekti se realizuju, posebno u sektorima turizma i energetike. Privatne investicije su uz dobru turističku sezonu doprinijele ubrzanju ekonomskog rasta, koji je u 2015. iznosio preko četiri odsto”, kazao je Đukanović.

Ipak, poručuje – ovi rezultati nas, takođe, ne zavaravaju. “Mi smo svjesni da je za brži i održiv ekonomski rast na dugi rok potrebno da Crnu Goru i region više približimo i bolje uvežemo sa razvijenom Evropom. Ključ jeste u tješnjoj i efikasnijoj regionalnoj saradnji, ali, u našem regionu podrška međunarodnih finansijskih institucija i investitora je krucijalno važna pretpostavka tog procesa”, ukazao je Đukanović.

On se osvrnuo na važne projekte koji mogu biti predmet saradnje. “Nedovoljno razvijena infrastruktura je naše osnovno razvojno ograničenje. Rješenje je da Zapadni Balkan iskoristi svoj strateški položaj u Evropi i da svoje putne i željezničke saobraćajnice učini sastavnim dijelom Trans-evropske transportne mreže (TEN-T). Dobro osmišljeni saobraćajni projekti sa TEN-T perspektivom mogli bi izgledno računati na strukturne fondove EU i EBRD, jer bi bili u funkciji i lokalnih, i ekonomije EU”, ocijenio je Đukanović.

Premijer je podsjetio da smo započeli pripremu, ili realizaciju krupnih infrastrukturnih projekata koji će Crnu Goru i region povezati međusobno i približiti Evropi. “Od brojnih, pomenuću pet: podmorski energetski kabal sa Italijom, izgradnja prioritetne dionice auto puta Bar-Boljare-Beograd, modernizacija željezničke pruge Bar-Beograd-Budimpešta, Jadransko-jonski saobraćajni koridor koji bi povezao Grčku na jugu preko Zapadnog Balkana sa Austrijom i Italijom na sjeveru, i Jadransko-jonski gasovod (IAP), kao nastavak transjadranskog projekta (TAP)”, kazao je Đukanović.

Projekat podmorskog kabla realizujemo sa italijanskom kompanijom Terna. “On će energetski povezati Crnu Goru i region sa Italijom i Zapadnom Evropom. Već je položeno 140 kilometara kabla u Jadransko more. U Crnoj Gori se gradi prateća infrastruktura koja treba da poveća kapacitet prenosne mreže, i da nas bolje poveže sa susjednim državama. Projekat će biti završen do kraja naredne godine. Njegovom realizacijom hidro izvori električne energije na Zapadnom Balkanu imaće mnogo veću vrijednost”, podsjetio je Đukanović

Crna Gora je, poručuje on, spremna da odmah započne konkretne pregovore sa susjednim državama radi postizanja dogovora o upravljanju slivovima rijeka koje protiču kroz susjedne zemlje, i o zajedničkoj izgradnji hidroelektrana. “Pozivam međunarodne finansijske institucije, uključujući i EBRD, da uzmu učešća u ovom unosnom biznisu”, poručio je Đukanović.

Osvrnuo se i na autoput. “Započeli smo realizaciju najvećeg infrastrukturnog projekta – prioritetne dionice auto puta, koja treba da bude završena do 2018. Ovaj putni pravac treba da poveže Luku Bar preko Beograda sa Budimpeštom i Centralnom Evropom. Takođe, radimo na definisanju dinamike i modelu finansiranja za preostale manje zahtjevne dionice. I ovo pitanje je tema za razgovor sa investitorima i međunarodnim finansijskim institucijama”, kazao je Đukanović.

I tri preostala projekta, tvrdi premijer, imaju nesumnjiv regionalni značaj. “Za modernizaciju željezničke pruge Beograd-Bar-Budimpešta i za nastavak gradnje Jadransko-jonskog saobraćajnog koridora su potrebni stabilni finansijski mehanizmi Evropske uniije i evropskih finansijskih institucija. Pomenuo sam još jedan za nas važan projekat. Zajedno s našim partnerima iz Albanije, BiH, Hrvatske i Azerbejdžana, uključeni smo u dogovore o izgradnji Jadransko-jonskog gasovoda (IAP), kao nastavka Trans-jadranskog projekta (TAP). Zapadno balkanski investicioni okvir (WBIF) finansira izradu Master plana gasifikacije Crne Gore, koji će biti završen u aprilu. Crna Gora i Albanija su upravo aplicirale kod WBIF i za izradu glavnog projekta”, istakao je Đukanović.

On je uvjeren da je Zapadnom Balkanu potreban strateški koncipiran program većih investicija u “čvrstu” i “meku” infrastrukturu i projekte koji vode povećanju zaposlenosti, posebno mladih ljudi. “To je pravi put da naš region postane dio razvijene Evrope”, jasan je premijer.

You may also like

0 comments