Duh ujedinjenja bi pomogao Njemačkoj u nošenju s valom izbjeglica

Njemačka kancelarka Angela Merkel podsjetila je u subotu na osjećaj koji je vladao Njemačkom u trenutku njezina ujedinjenja 1990., ocijenivši da bi to danas moglo pomoći zemlji da se nosi s velikim izazovom integracije izbjeglica s Bliskog istoka. “Njemačko jedinstvo bilo je naravno jako posebno. Ne može ga se lako usporediti s današnjim izbjegličkim valom”, kazala je Merkel u tjednom obraćanju javnosti, u povodu skorog obilježavanja 25 godina njemačkog ujedinjenja 3. listopada.

“Tada smo pokazali da smo suočeni s određenim razvojem situacije imali snage nositi se s time”, kazala je, podsjetivši da će integracija migranata koji masovno dolaze u Njemačku zahtijevati velike napore. “No taj općeniti osjećaj, kada je pred vama velika zadaća i da tada možete uspjeti, toga se, mislim, možemo lako prisjetiti”, kazala je. “To čine mnogi koji su se danas angažirali (…) Prihvaćaju svoju zadaću s tim mislima: želimo uspjeti i možemo uspjeti.” Njemačka ove godine očekuje 800.000 do milijun tražitelja azila, dok ih je 2014. primila 200.000. Od siječnja do kraja srpnja, azil je u Njemačkoj zatražilo 256.938 ljudi, od kojih 55.587 iz Sirije.

Austrijski parlament je definitivno u petak usvojio ustavnu reformu kojom se odobrava državi da odredi općinama prihvat određenog broja migranata u visini do 1,5 posto stanovništva. Mjera, koju je usvojila dvotrećinska većina, dobila je glasove koalicije na vlasti i Zelenih. Austrija, koja ima 8,5 milijuna stanovnika, računa na 80.000 novih potražitelja azila ove godine na svom tlu. Tim novim zakonom koji će se primjenjivati od 1. listopada do kraja 2018. Beč namjerava pokoriti lokalne zajednice koje ne ispunjavaju kvote prihvata koje su do sada bile predlagane na neobvezujući način.

Država će moći primati migrante u svoje prostore po cijelom svom području, a lokalne zajednice se neće moći protiviti. Granica od 1,5 posto će se moći povisiti ukoliko se pojača migracijska kriza, precizira zakon. Donošenje nove odredbe je zahtijevalo ustavnu reformu. Krajnje desna stranka PFOe, koja se protivi tom zakonu, uzalud je tražila organiziranje referenduma.

You may also like