Dugoročni ugovori sve važniji u ukapljenom plinu

Analiza Bloomberga

Japan upozorava kako će se globalna konkurencija za ukapljeni prirodni plin zbog nedostatnog ulaganja u opskrbu u sljedeće tri godine intenzivirati. Dugoročni ugovori o LNG-u koji započinju prije 2026. rasprodani su, pokazuje istraživanje japanskih tvrtki koje je provelo tamošnje ministarstvo trgovine i objavilo ga u ponedjeljak. Ove su vrste ugovora kupcima bitne jer dugi niz godina nude stabilne cijene i pouzdanu opskrbu.

Zemlje diljem svijeta bore se kako bi osigurale isporuke ovog goriva za elektrane i grijanje od velikih izvoznika poput Katara i SAD-a, ali malo je novih zaliha koje će stići prije 2026. U međuvremenu se Europa utrkuje kako bi zamijenila ruski plin LNG-om, dalje pogoršavajući globalnu nestašicu.

To znači da će uvoznici biti prisiljeni više ovisiti o nestabilnom i skupom spot tržištu, na kojem se trenutno trguje gotovo za tri puta više od dugoročnih ugovora. Otprilike 30 posto svih isporuka LNG-a prošle je godine bilo spot tržištem, prema Međunarodnoj skupini uvoznika ukapljenog prirodnog plina.

Dužnosnici japanskog ministarstva i rukovoditelji energetskih kompanija sastali su se kako bi razgovarali o planovima nabave LNG-a. Japan je ove godine spreman postati najveći svjetski uvoznik LNG-a, što je zemlji najbolji izbor goriva za proizvodnju električne energije.

Nedostatak ulaganja u projekte izvoza LNG-a znači da će opskrba godinama biti vrlo ograničena, stoji u dokumentu japanskog ministarstva trgovine. Ako se ruski plinovod prema Europi potpuno prekine, svijet bi mogao doživjeti manjak od 7,6 milijuna tona LNG-a u siječnju 2025., što je jednako jednomjesečnom uvozu u Japan, prema dokumentu.

Japan je poduzeo korake za povećanje energetske sigurnosti, vladi omogućivši kupnju LNG-a na promptnom tržištu u slučaju da tvrtke to ne budu mogle, piše Bloomberg Adria.

You may also like