Državni gubitaš traži 700 milijuna eura državne pomoći

Jutarnji list
Croatia Airlines (CA) tražit će pomoć od države od 700 milijuna kuna, što bi trebalo biti dovoljno da kompanija premosti pad prometa zbog koronavirusa te za daljnji razvoj flote kako bi bila konkurentna na tržištu, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

U Croatia Airlinesu procjenjuju kako bi gubitak na kraju godine mogao biti oko 150 milijuna kuna. Usporedbe radi, gubitak na kraju prošle godine iznosio je 79,3 milijuna kuna. Preostalih 550 milijuna kuna bi se, prema preporuci financijskih savjetnika koji su radili na pronalaženju strateškog partnera, trebalo uložiti u daljnji razvoj flote. Po neslužbenim informacijama, u Vladi su spremni državnom financijskom pomoći pokriti gubitke nacionalne aviokompanije, ali će se o tome koliko će to biti odlučiti nakon izbora.

Iako pojedini sugovornici Jutarnjeg lista smatraju da država ne bi trebala ulagati gotovo 100 milijuna eura u CA jer je to, po njima, neisplativo, većina ipak smatra da je pandemija pokazala da je nacionalna aviokompanija važan strateški resurs u kriznim situacijama. Vlasništvo nad CA Vladi je omogućilo svojevrsnu mobilizaciju njezinih aviona za potrebe hitnog prijevoza humanitarne pomoći i ostalog cargo prijevoza i njenim avionom je obavljena evakuacija dijela vojnika iz Afganistana. Također, jedino su avioni CA letjeli u doba najrestriktivnijih mjera te se hrvatskim građanima olakšao povratak iz inozemstva. Nadalje, mjesec dana nakon popuštanja mjera na hrvatskim aerodromima prisutni su i dalje samo avioni CA koji lete na domaćim i inozemnim linijama i bez njih bi aerodromi i dalje bili zatvoreni.

Važnost nacionalne aviokompanije bit će još više izražena idućih mjeseci. Naime, privatni vlasnici aviokompanija u situaciji već akumuliranih enormnih gubitaka sigurno neće otvarati komercijalno neisplative linije, a to bi za Hrvatsku u kontekstu turističke sezone bez domaće aviokompanije bila katastrofa. S druge strane, Vlada kao vlasnik CA može narediti da u svrhu održavanja turizma i gospodarstva održava i trenutno nerentabilne linije, piše Jutarnji list.

Premda iz CA najavljuju postupno otvaranje novih linija s naglaskom na polaske iz Splita, Zadra i Pule, rezervacija karata za ljetne mjesece je izuzetno loša. Na osnovi sadašnjih rezervacija, potkraj lipnja CA će obaviti samo 30 planiranih letova, a pad bookinga za preostali dio ljeta veći je od 50 posto. No, u CA se nadaju kako bi se situacija mogla nešto popraviti jer se sada karte kupuju nekoliko dana prije leta, a ne kao prije mjesecima ranije.

U zračnim su lukama u travnju zabilježena samo 4 482 putnika, 99,4 posto manje u odnosu na isti mjesec 2019., što je posljedica ukidanja aviolinija i zatvaranja zračnih luka radi sprječavanja širenja pandemije covid19, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Osim manje putnika, veliki pad na hrvatskim zračnim lukama bilježe i operacije zrakoplova, kojih je bilo samo 420 ili 95,4 posto manje nego u lanjskom travnju. Promet tereta na tim je lukama bio je u znatno manjem padu, tj. bilo ga je ukupno na svim lukama 797 tona, što je oko 27 posto manje nego lani, pokazuju nedavno objavljeni podaci DZS-a.

Među svim zračnim lukama u Hrvatskoj, ona u Zagrebu je imala najaviše putnika, 4 478, što je 98,4 posto manje u odnosu na broj putnika u lanjskom travnju. Preostala četiri putnika registrirana su na zračnim lukama Brač i Osijek, na svakoj po dva, dok ostale zračne luke u Hrvatskoj u travnju nisu imale nijednog putnika.

Od putnika koji su bili na zračnim lukama u travnju, većina ih je, 3 467, bilo iz Njemačke, potom 226 iz UK, a osim njih putnici na hrvatskim zračnim lukama u ‘lockdownu’ su bili iz Nizozemske, Belgije, Katara, Austrije, Norveške, Španjolske, Turske i Italije.

You may also like

0 comments