Državna pomoć za Alitaliju nije zakonita?

Europska komisija u ponedjeljak je pokrenula istragu kako bi utvrdila predstavlja li izdašan zajam talijanske vlade za spas Alitalije nezakonitu državnu pomoć posrnulom zračnom prijevozniku.
Bruxelles će pomno istražiti 900 milijuna eura zajma za premošćivanje teškoća, kojim je vlada pomogla Alitaliji nakon što su zaposlenici odbili finalni plan smanjenja troškova predložen za spas tvrtke.

“Komisija ima obvezu pobrinuti se da su zajmovi koje zemlje članice odobravaju kompanijama u skladu s pravilima EU o državnoj pomoći. Istražit ćemo je li to slučaj s Alitalijom”, kazala je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margreth Vestager.

Prema pravilima EU o državnoj pomoći, državne intervencije u posrnulim kompanijama moraju biti poduzete pod uvjetima jednakima onima na tržištu. Iz EU su poručili da su u 2017. zaprimili niz pritužbi u kojima se tvrdi da zajam Alitaliji nije bio su skladu s tim kriterijem, pa će provesti detaljniju istragu.

Vijest o pokretanju istrage uslijedila je nedugo nakon što su tri rivala službeno iskazala interes za preuzimanje Alitalije, posljednje u nizu nekadašnjih nacionalni avioprijevoznika prodanih većim zrakoplovnim grupama u Europi. Njemačka Lufthansa kandidat je broj jedan za preuzimanje Alitalije. Premda je krajnji rok za prodaju bio utvrđen za kraj ovoga mjeseca, talijanska vlada trebala bi ga uskoro pomaknuti za šest mjeseci.

You may also like

0 comments