Državna brazilska naftna kompanija uhvaćena u korupcijski skandal

Brazilska naftna kompanija Petrobras možda će morati platiti rekordnu kaznu od 1,6 milijardi dolara ili više slijedom američke istrage o njezinoj ulozi u korupcijskom skandalu. Očekuje se da će državna kompanija punim imenom Petróleo Brasileiro morati platiti najveću kaznu u povijesti u istrazi američkih vlasti o korporativnoj korupciji, kazala je osoba upoznata sa situacijom. Proces nagodbe mogao bi potrajati dvije do tri godine.

Do sada je najveća nagodba povezana s optužbama za korupciju američkog Ministarstva pravosuđa i američke Komisije za vrijednosne papire (SEC) bila ona s njemačkim Siemensom 2008. godine. Tada je taj industrijski div pristao platiti SAD-u 800 milijuna dolara zbog njegove uloge u podmićivanju. Otprilike isti iznos Siemens je platio i njemačkim vlastima.

Neimenovana osoba kazala je za Reuters da bi Petrobras mogao platiti kaznu od otprilike 1,6 milijardi dolara ili čak i veću, što je onoliko koliko je Siemens platio zajedno u SAD-u i Njemačkoj. Dva druga izvora upoznata sa situacijom također su kazala da će nagodba, iako je godinama daleko, vjerojatno biti “velika”, ali su odbili dati određenu procjenu.

Sva tri izvora zatražila su da ostanu anonimna, te upozorila da je bila kakva procjena veličine moguće kazne preliminarna. Petrobras još nije započeo pregovore o nagodbi s američkim vlastima, čija je istraga u ranoj fazi. U studenome je SEC zatražio od Petrobrasa informacije zbog širenja istrage o korupciji koja je zahvatila najviše rukovoditelje kompanije, velike privatne dobavljače i političare u Brazilu. Prema izjavama osoba upoznatih sa slučajem, američko Ministarstvo pravosuđa, koje može podignuti kaznenu prijavu, također istražuje tu kompaniju.

Odvjetnici Petrobrasa tvrde da je tvrtka žrtva korupcije i namještanja ponuda inženjerskih tvrtki i drugih dobavljača, grupe bivših zaposlenika koji su navodno uzeli ili organizirali mito, te brazilskih političara koji su se okoristili mitom od dobavljača Petrobrasa. Međutim, odvjetnici su također kazali kako vjeruju da će istraga američkih vlasti vjerojatno dovesti do optužbi Petrobrasa za kršenje američkog Zakona o koruptivnim djelima počinjenim u inozemstvu (FCPA) i zakona o vrijednosnim papirima.

U prosincu prošle godine brazilski glavni tužitelj Rodrigo Janot rekao je da brazilski tužitelji surađuju s istražiteljima SEC-a i američkog Ministarstva pravosuđa po pitanju je li shema korupcije naštetila interesima američkih investitora koji su uložili u dionice Petrobrasa uvrštenih na burzi u New Yorku. Petrobras spada pod nadležnost američkog pravosuđa jer se njegovim dionicama trguje u SAD-u – donedavno je to bila najveća inozemna kompanija na njujorškoj burzi.

You may also like