Države su alergične na libertinizam u praksi?

Ross Ulbricht je, kako kaže, htio revolucionirati Internet. No američko pravosuđe nije oduševljeno njegovim progresivnim idejama. Pokretač platforme „Silk Road“ mora do kraja života u zatvor.

Očajničke molbe za pomilovanjem nisu pomogle 31-godišnjem Rossu Ulbrichtu: jedna sutkinja u New Yorku odlučila je da ostatak svog života mora provesti u zatvoru. Porota je još u ožujku ustvrdila da je Ulbricht kriv jer je svojom internetskom platformom “Silk Road” (“Svileni put”) poticao, između ostalog, na ilegalnu trgovinu i pranje novca. Visoka kazna se temelji na procjenama istražitelja koji polaze od toga da se na Ulbrichtovoj platformi ilegalno okrenulo preko 1,2 milijarde dolara.

Za državno odvjetništvo je bilo dovoljno osloniti se na dokazivih 200 milijuna dolara ilegalne trgovine što je prema američkim zakonima dovoljan iznos za doživotnu robiju. “Svileni put” zapravo nije bio ništa drugo nego neka vrsta Amazona u paralelnom, ilegalnom, Internetu. Skriven duboko iza anonimizirajućeg sustava TOR “Svileni put” je svima onima koji su do njega uspjeli probiti nudio ne samo droge nego i sve druge ilegalne vrste robe, uključujući naravno i oružje. A Ulbricht je, slično kao i ostale komercijalne prodajne platforme, zarađivao na svakoj transakciji. I to 8 do 15 posto. I to sve do listopada 2013. kada ga je u San Francisku uhitila savezna policija FBI.

Usprkos očitoj komercijalnoj svrsi svog “Svilenog puta”, Ulbricht je sebe pred javnošću i prije svega pravosuđem, htio stilizirati kao internetskog romantika i revolucionara koji je “samo Internet htio učiniti slobodnijim”. Njemu, kako kaže, je samo bilo stalo do neometanog razvoja trgovine. Pritom se čak pozivao na austrijskog ekonomista Ludwiga von Misesa i njegove radikalne teorije o potrebi potpunog povlačenje države iz svake pore gospodarstva. Prema Ulbrichtu, “Svileni put” je trebao dokazati mogućnost funkcioniranja jednog gospodarskog sustava bez ikakvog uplitanja države. Sa svojim anarho-kapitalističkim idejama Ulbricht nije usamljen na web sceni. Pod pseudonimom Dread Pirates Roberts (DPR) Ulbricht je od „Svilene staze“ u kratkom roku načinio posao vrijedan stotine milijuna.

No DPR je očito precijenio anonimizirajuće sposobnosti platforme TOR i možda podcijenio istražitelje FBI-ja koji su ga, kako navode mediji, pronašli preko jednog servera na Islandu. Sutkinja je na kraju Ulbrichtu, odlikašu i izviđaču, objasnila kako on doduše ne odgovara profilu kriminalca ali: “Vi jeste kriminalac i ne shvaćate da ste svojim postupcima nanijeli štetu mnogima”, objasnila je sutkinja Katherine Forrest utvrđujući kako je “Svilena staza” proširila tržište drogama. Rodbina okrivljenog i sam Ross s nevjericom su dočekali presudu. Otpor presudi su najavili i mnogi koji u virtualnom ali i stvarnom svijetu preko inicijative “Free Ross Ulbricht” borili za oslobađanje svog heroja koji se po njima samo borio za više sloboda na Internetu. (DW.de)

You may also like