Home Energetika Država želi da distributeri smanje marže

Država želi da distributeri smanje marže

by Energypress.net

Tomislav Ćorić i Andrej Plenković

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da utvrđivanje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata ne bi trebalo ugroziti distributere jer kod njih postoji prostor za smanjenje marži, a otkrio je i da se s njima oko te mjere nije značajnije razgovaralo.

Ćorić je u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade ocijenio da ovo ograničenje prije svega donosi stabilnost te mir za poslovni sektor i građane. “S obzirom na trenutne referentne cijene, riječ je o smanjenju od nekoliko posto, međutim projekcije za slijedeći tjedan idu u smjeru daljnjih povećanja na referentnim tržištima. U tom kontekstu, ovakvim “podvlačenjem crte” zapravo stabiliziramo očekivanja u idućih 30 dana”, izjavio je ministar.

Ukoliko nakon toga ne dođe do stabilizacije, iako neke projekcije govore da bi do kraja godine trebalo doći do laganog smanjenja cijena na referentnim tržištima, Vlada će i dalje pomno pratiti situaciju i dodatno reagirati, napomenuo je Ćorić.

Imajući u vidu činjenicu da je gospodarstvo dominantno naslonjeno na potrošnju dizela, upravo je i njegova gornja referentna cijena nešto niža, dodao je ministar.

Rekao je da će smanjenje najvećim dijelom podnijeti distributeri, a značajan trag će ostaviti i po državni proračun, s obzirom na smanjenje prihoda od poreza na dodanu vrijednost. Istaknuo je i da je, ukoliko dođe do značajnije eskalacije cijena, na razini Vlade dogovoreno da će se značajnije intervenirati u “neke segmente proračunskih prihoda”.

Na pitanje smatra li da će ova uredba na bilo koji način ugroziti distributere, Ćorić je odgovorio da ne bi trebala. “Iako vjerujem da će idućih dana neki biti vrlo agilni u raspravi o tome je li ta stabilizacija odnosno pad cijena trebao prije svega biti plod smanjenja trošarina odnosno PDV-a. Držimo da to u ovom trenutku nije bilo potrebno”, kazao je Ćorić, koji je podsjetio i da se prihodi od trošarina namjenski koriste za izgradnju željezničke i prometne infrastrukture, a njima su između ostalog i financirane mjere za očuvanje gospodarstva.

Referirao se na situaciju iz 2018. godine, kada su prosječne cijene na mediteranskom tržištu za nekoliko posto bile veće od današnjih, a cijena eurodizela bila je za kunu niža na crpkama.

Na pitanje novinara je li se o ovome razgovaralo s distributerima ili su oni za tu odluku doznali kada i cjelokupna javnost, Ćorić je rekao da se komunikacija s njima u ovom konkretnom slučaju nije značajnije vodila jer u Vladi smatraju da ne bi donijela značajnije rezultate.

Konferenciji za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) nazočio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, kojeg su novinari u više navrata pitali kada je Vlada odlučila donijeti uredbu, s obzirom i da izjave ministara Ćorića i financija Zdravka Marića proteklih dana nisu sugerirale njeno takvo brzo donošenje. Plenković je naposljetku otkrio da je o donošenju uredbe odlučeno na jučerašnjem užem kabinetu Vlade, napomenuvši da je ona plod analiza i razgovora, a da su dva spomenuta ministra dobili zadatak da analiziraju situaciju, što je i odrađeno.

Rekao je i da Vlada ne mora baš svaki put na megafon najaviti što i kada radi. “Valjda imamo nekakvu diskreciju da donesemo odluku kada mi smatramo da je dobro”, izjavio je Plenković.

Apostrofirao je i da je Vlada u proteklih pet godina koliko joj je na čelu više puta djelovala intervencionistički, pa tako podsjetio i na kolaps Agrokora te krizu zbog pandemije koronavirusa.

Tako, s obzirom da su trendovi na globalnom tržištu naftnih derivata takvi da se može očekivati rast cijena, Vlada je djelovala kako bi stabilizirala očekivanja, a i pokazala zašto država postoji, a to je zbog građana, rekao je predsjednik Vlade.

Smatra i da je ova odluka, koja je ograničenog karaktera, primjerena trenutku, daje određeni mir gospodarstvu i građanima, a da zbog nje ni distributeri ni proizvođači neće “imati neku veliku dramu”.

Povećanje cijene plina na proljeće u Hrvatskoj znatno manje od trenutnog rasta u većini zemalja EU-a

Ćorića su novinari upitali i za komentar odluke zagrebačke Gradske plinare o podizanju cijena plina za poduzetnike, na što je odgovorio da ne može ulaziti u konkretne poslovne odluke pojedinih plinara.

No, ponovio je da se cijena plina za hrvatska kućanstva neće mijenjati do 1. travnja iduće godine. “Tad će doći do korekcije, a mi držimo da određenim akcijama u narednom razdoblju, ali i stvaranjem nešto većeg reda i stabilizacijom cijena plina na globalnom tržištu, da će povećanje cijene plina biti znatno manje od onog kojim su pogođeni stanovnici većine zemalja EU-a u ovom trenutku”, izjavio je Ćorić.

Iz INA-e su u četvrtak poručili da će poštivati Vladinu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te da će u međuvremenu ispitati sve posljedice na poslovanje zbog te odluke.

“Nastavno na veliki interes medijske javnosti vezano uz današnju Uredbu Vlade Republike Hrvatske o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, želimo naglasiti:

INA će u potpunosti poštivati odluku Vlade. U međuvremenu, ispitujemo sve posljedice na poslovanje koje ova Uredba Vlade nosi sa sobom”, poručili su iz odjela Korporativnih komunikacija i marketinga INA-e.

Lukoil Croatia primjenjivati će uredbu Vlade o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena određenih vrsta naftnih derivata, dok iz Petrola zasad nemaju komentar dok uredba ne stupi na snagu.

Lukoil Croatia poštuje Uredbu vlade Republike Hrvatske o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena određenih vrsta naftnih derivata te će po istoj postupati u cijeloj maloprodajnoj mreži na teritoriju RH, stoji u odgovoru tvrtke Lukoil Croatia na Hinin upit za komentar današnje uredbe prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana benzin mogu prodavati za najviše 11,10 kuna za litru, a dizel po 11 kuna.

Iz Uprave Petrola zasad ne žele komentirati Uredbu Vlade.

“Uredba od strane Vlade po pitanju ograničenja cijene naftnih derivata još nije stupila na snagu i sukladno tome ne možemo komentirati navedeno”, poručili su iz Uprave Petrola.

Related Posts