Država uništava CityEX kako bi podržala HP?

Oko 700 zaposlenika tvrtke CityEX od 1. srpnja ove godine trebalo bi se naći na ulici, doznaje Index. Ta informacija i službeno nam je potvrđena iz te tvrtke. “Planom restrukturiranja predviđeno je da se broj radnika smanji s 980 koliko tvrtka broji danas, na 180 radnika. Radna mjesta koja su ugašena, izgubljena su nepovratno i nema nikakve mogućnosti da se ona obnove. Mjere i potezi koje je država poduzela protiv CityEX, u obrani poduzeća u svojem vlasništvu, ne ostavljaju nikakvu mogućnost da se zadrže radna mjesta”, stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Uprave tvrtke CityEX u kojem stoji kako ih je na kraju uništila država, piše Index.hr.

Glavni krivac su, kako tvrde, dampinške cijene Hrvatske pošte koje nude i do 50 posto nižu cijenu usluga. Taj gubitak HP-a pokriva se iz državnog proračuna, pa im je tako samo prošle godine isplaćeno 55 milijuna kuna, a dio je pokriven iz konkurentskih privatnih tvrtki koje izdvajaju 5 posto svog prihoda . Iz CityEX-a tvrde kako su za otkaze 80 posto radnika ove tvrtke krivi ljudi iz HAKOM-a, kao i da se nalaze pod konstantnim pritiscima države posljednjih nekoliko mjeseci. CityEX, koji se bavio pismenom i paketnom dostavom, sada će se, kako nam je potvrđeno, baviti samo paketima, a dio poslovanja koji se bavio pismenom dostavom ukida se od 1. kolovoza ove godine. “Na zatvaranje Sektora pisama primorani smo jer je država kroz takozvanu neovisnu regulatornu agenciju HAKOM dopustila da HP – Hrvatska pošta ponudi na tržištu protuzakonite dampinške cijene, a zatim je od CityEX prisilno naplatila 5 posto ostvarenog prihoda kako bi se sanirali gubici HP – Hrvatske pošte nastali primjenom takvih dampinških cijena. U takvim uvjetima opstanak na tržištu pismovnih usluga više nije bio moguć”, tvrde u CityEX-u.

Kako nam je potvrđeno, ukidaju se i poslovnice CityEx-a širom Hrvatske, a bilo ih je više od 60. “Obzirom da taj sektor prestaje s radom, postojanje tolikog broja poslovnica više nije opravdano”, kažu nam u CityExu. Podsjetimo kako je nizozemska tvrtka B3 Croatian Courier Coöperatief, koja je od 2011. godine vlasnik City EX-a, pokrenula arbitražni postupak protiv Republike Hrvatske pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova. Vlasnik CityEX-a pokrenuo je postupak, jer mu država, neprovođenjem liberalizacije tržišta na što se obvezala kao članica EU, kao i financijskim nametima te favoriziranjem Hrvatske pošte – ugrožava poslovanje. Kako su naglasili početkom 2013. Hrvatska je trebala početi provoditi direktive EU i dodatno liberalizirati tržište poštanskih usluga, a državni monopolist HP trebao se uključiti u tržišnu utakmicu. Strani vlasnici okomili su se i na HAKOM naglasivši da su odluke regulatorne agencije i nadležnog ministarstva dovele do apsurdne situacije u kojoj je za usluge koje bi se trebale nalaziti na otvorenom tržištu Hrvatska pošta oslobođena obračuna PDV – a i istovremeno može odobravati dampinške cijene usluga.

Unatoč svemu Hrvatska pošta na kraju godine bilježi gubitak u tim uslugama za koje odobrava popuste do 55 posto, a te gubitke zatim snose ostali davatelji poštanskih usluga, do razine od 5 posto svojih prihoda dok se ostatak namiruje iz državnog Proračuna.”Tako je, za usluge u kojima je HP – Hrvatska pošta ostvarila gubitak, dajući 55 posto popusta, u 2013 godini, državni proračun u prošloj godini isplatio oko 55 milijuna kuna. Izrazito cinično i apsurdno zvuči pojašnjenje nadležne agencije da je sve to ‘po zakonu’ i ‘u skladu s propisima'”, tvrde strani vlasnici tvrtke. U CityEX-u s obzirom na financijsku situaciju kasne plaće, no za sada, kako nam je rečeno nema pretjeranih dugovanja. “Ukoliko preustroj tvrtke uspije i ne bude ponovno ometen od strane države, zlonamjernih pojedinaca ili organizacija, sva postojeća dugovanja prema zaposlenicima i bivšim zaposlenicima biti će namirena iz poslovanja u sektoru paketnih usluga. Sadašnje brojke i projekcije daju nam za pravo reći da će se isplata svih dugovanja prema radnicima u potpunosti završiti u nekoliko mjeseci nakon dovršetka postupka preustroja tvrtke”, kažu za Index iz Uprave CityEx-a.

Tvrtka je zatražila i predstečajnu nagodbu, a prijavili su 145 milijuna kuna obveza. Najveći dio odnosi se na kredit od Erste banke. Računi tvrtke se ne nalaze u blokadi jer je Fina još u ožujku naložila deblokadu računa nakon što su iz CityEX-a zatražili Predstečajnu nagodbu. No, do danas nisu predali svu dokumentaciju Ministarstvu financija i Fini pa formalno Predstečajna nagodba za CityEX nije ni započela. Krajnji rok za predaju dokumentacije ističe za dva dana.

You may also like