Država se sada mora maknuti što dalje od Agrokora

Gost Novog dana N1 televizije bio je ekonomski stručnjak Andrej Grubišić.
 Što s onima koji nisu zadovoljni nagodbom u Agrokoru?

Postavlja se pitanje kako oni misle doći do svojih novaca, ne očekujem da će im izvanredna uprava pristupiti samovoljno, vjerojatno će nastojati sudskim putem doći do njih, ali ne bih prejudicirao tko će biti tužen, niti tko će na kraju dana snositi troškove. Očekujem da bi država mogla biti tužena, drugi vjerovnici koji su preko reda bili ili blizu vatre došli do novaca do kojih drugi nisu mogli doći pa čak i sama izvanredna uprava kao odgovorne osobe koje su vodile koncern. No o tom potom.

Ivica Todorić je ismijao odluku sutkinje kazavši da je odradila posao javnog bilježnika jer da u tako kratkom vremenu nije mogla pročitati to sve?

Vjerujem da nitko od vjerovnika nije pročitao cijelu dokumentaciju, a ne znam ni koliko ih je pročitalo osnovni tekst. Što se tiče komentara Ivice Todorića, on svim legitimnim sredstvima pokušava zaštiti svoje interese. Nerijetko se sve što je Agrokor napravio i on bez razloga proglašava krivim za sve što je nastalo, a zanemaruje da su zahvaljujući Agrokoru mnogi dobavljači i banke ostvarili zarade koje ne bi mogli ostvariti da su se išli natjecati na stranim tržištima. Nitko nije cijepljen od loših poslovnih i investicijskih odluka, ne odobravam bezuvjetno cipelarenje i omalovažavanje svega što je Agrokor s Todorićem postigao.

Što se dalje može očekivati?

Kad izađe ispod državnog kišobrana zahvaljujući kojemu nije rješavao dugove, sad se vraća na tržište, a mnogi ljudi koji su ga dobro poznavali iznutra nisu više tamo i tko god dođe u upravu, najmanje šest mjeseci će mu trebati da istinski shvati kako tamo međuodnosi funckioniraju.

Strategija novih vlasnika?

Mislim da ona realno ne postoji u ovom trenutku.

Očekujete li da će novi vlasnici zbog složenosti cijelog postupka zadržati Farbrisa Peruška i Irenu Weber?

Mislim da su oni izvanredni profesionalci bez obzira na lex Agrokor koji nisam odobravao.

Bilo bi mudro da ih zadrže?

Na neki način, ne vidim neku štetu, dapače, koliko bi bilo korisno – procijenit će vlasnici.

Koja bi dalje trebala biti uloga države?

Mislim da ona nije od onih koji bi trebali držati do Agrokorovih interesa, to je parola na koju su nasjele mase, država treba generalno biti izrazito racionalna u svojoj potrošnji, s razumnim poreznim opterećenjem i osigurati adekvatno sudstvo. Praksa pokazuje da država ne treba biti vlasnik bilo čega. Najbolje što država može učiniti za Agrokor jest da se makne što dalje od ovog procesa, rekao je Grubišić za N1.

You may also like

0 comments