Država povećava proizvodnju WC papira jer se i u krizi ide na WC

Tvrtka kćer Narodnih novina, Mekkoo već godinu dana posluje u Krapini, posljednjih šest mjeseci, nakon probnog razdoblja, proizvodi toaletni papir i papirnate ručnike marke “Nano”, a namjera joj je povećavati proizvodnju, istaknuto je u utorak na predstavljanju te tvrtke i tvornice u Krapini.

“Planovi su već ove godine povećati proizvodnju, što bi do kraja godine moglo dovesti do rada u dvije smjene, a kasnije i u tri”, kazao je rukovoditelj odjela korporativnih komunikacija Narodnih novina Bojan Vinek novinarima na predstavljanju tvrtke i obilasku pogona u Krapini.  Krajem siječnja nekoliko je medija prenijelo kako projekt proizvodnje toaletnog papira, u koji su od 2013. Narodne novine uložile više od 63 milijuna kuna, pokazuje loše rezultate i gubitak u poslovanju.

U razgovoru s novinarima Vinek je, ne spominjući rezultate poslovanja za prošlu godinu, istaknuo da postoje naznake povećanja proizvodnje. Naime, tvrtka je prije dva tjedna sklopila veliki ugovor za austrijskog partnera Euro papir, koji svoje proizvode plasira u deset europskih država.  Tvrtka trenutno radi u jednoj smjeni i zapošljava trinaest djelatnika, a planira se do kraja ove godine uvesti u rad i drugu smjenu, rekao je Vinek.  Mekkoo proizvodi vlastitu marku toaletnog papira i papirnatih ručnika “Nano”, koji su trenutno prisutni u mreži prodavaonica Narodnih novina. Radi se o hrvatskom proizvodu, kazao je Vinek, napominjući kako se u Hrvatskoj uvozi oko 80 posto toaletne konfekcije.  “Ovo je zdrav projekt i tržište će uvijek imati potrebu za ovakvim proizvodima. Većina ovakvih proizvoda je iz uvoza, a mi sada nudimo proizvod koji se stvara u Hrvatskoj i koji će oplemeniti tržište toaletne konfekcije u Hrvatskoj”, naglasio je Vinek.

Tvrtka s vremenom planira na tržište plasirati i brend “Mekkoo”, što je dugoročan i složeniji projekt. Za plasiranje tog branda na tržište treba dobra priprema, od same proizvodnje do marketinga, kaže Vinek, dodajući da taj brand, kada krene na tržište, mora biti dostupan u trgovinama u cijeloj Hrvatskoj. Vinek ističe kako je vrijednost samog stroja u tvornici 33 milijuna kuna, a taj je stroj u Krapini jedan od tri u Europi. Dnevni kapacitet stroja je šest do sedam tona toaletnog papira, a posebnost je što može proizvoditi svojevrsnu novinu – “rolu u roli”, gdje se unutar veće role nalazi manja, što znači potpunu iskorištenost. Vinek je najavio skori početak proizvodnje takve vrste toalet papira.

Na novinarski upit o povratu investicije, ističe da je riječ o duljem vremenskom razdoblju, najvjerojatnije šest do sedam godina. Po Vinekovim riječima, tvrtka Mekkoo proizvodi premium proizvode visoke kvalitete, u rangu njemačke tvrtke Zewa. Proizvodi će i cjenovno biti u tom rangu, možda čak i jeftinije, kazao je Vinek.  Na upite novinara zašto je proizvodnja toaletne konfekcije, umjesto u Kukuljanovu završila u Krapini, Vinek je odgovorio da je hala u Kukuljanovu bila premala, da je nabavljeno postrojenje bilo preveliko za tamošnji pogon, da nije bilo ni odgovarajućeg skladišta za materijal za proizvodnju te za skladištenje gotovih proizvoda.

Na novinarsko traženje da komentirao nedavnu smjenu tročlane uprave tvrtke Mekkoo, Vinek je rekao kako se pokazalo da nema potrebe za tri člana uprave, ali i da prijašnja uprava nije opravdala očekivanja, a da su smanjenjem broja članova sada napravljene uštede. Naime, u siječnju je smijenjena tročlana Uprava tvrtke Mekkoo, kojoj je na čelu bio predsjednik Uprave Ivan Cvirin, a članovi Srećko Frinčić i Dragan Škorlić, a za direktora tvrtke imenovan je Dario Kos.

You may also like

0 comments