Država je generator siromaštva, Hrvati statistički ne rade

Europska komisija zadržala je prijašnje procjene o rastu hrvatskoga gospodarstva, pa se tako ove godine očekuje rast od 2,8 posto, dok se za 2019. očekuje usporavanje na 2,7 posto.
O prognozama Europske komisije o gospodarskim kretanjima te pitanju usporavanja rasta BDP-a i industrijske proizvodnje u emisiji “U mreži Prvog” govorili su ekonomski stručnjaci.

Ključni problemi hrvatske ekonomije su taj da imamo izrazito veliki udjel države u BDP-u i držala je zapravo najveći kreator siromaštva u Hrvatskoj. Imamo jednu akutnu bolestan – to je da imamo stopu od 52% radno aktivnog stanovništva što je na dnu EU-a, rekao je Andrej Grubišić. Istaknuo je kako statistički ne radimo. Nama raste ukupna populacija, ali raste i udio umirovljenika, zaposlenih u javnoj upravi…

Hrvoje Stojić kaže kako investicije u Hrvatskoj prolaze ispod radara. Ono što Hrvatska kao nova članica EU mora mijenjati je mindset tako da više nema toliko potpora u investicije u infrastrukturu i ruralni razvoj, nego se Europska unija okreće više poticanju inovacija, izvrsnosti a više će poticati i programe migracija. Hrvatska mora pratiti trendove i takve projekte, a ne projekte kao što su Pelješki most, rekao je Stojić, a donosi HRT.

You may also like

0 comments