Aljoša Pleić, predsjednik Udruženja obnovljivih izvora energije Hrvatske, koje okuplja proizvođače energije iz vjetroelektrana, fotonapona i biomase u Novom listu je izjavio da je država obnovljivcima godinama davala previsoke poticaje. Kao rezultat toga, sada nema dovoljno novaca za isplatu poticaja.

On kaže da vjetroelektrane u prosjeku zapošljavaju jednog čovjeka na svaka tri i pol MW instalirane snage, a trenutačno je u Hrvatskoj 744 MW s potpisanim ugovorima za otkup po povlaštenim uvjetima. Pleić kaže da se obnovljivci budućnost ali troškove proizvodnje zelene energije treba prikazati transparentno. Uskoro bi trebalo biti poznato koliko će potrošačima poskupjeti naknada za OIE, koja sada iznosi 3,5 lp/kWh, a spekuliralo se da se ona treba bar udvostručiti, ako ne i utrostručiti, kako bi bilo dovoljno novca za isplatu svih poticaja.

Za poticaje trenutno odlazi gotovo 1,5 milijardu kuna godišnje, s tendencijom da to naraste do tri milijarde kuna do 2020. U Udruženju kažu da bi građani trebali naknadu plaćati samo u skladu s uistinu proizvedenom zelenom energijom, što bi variralo od mjeseca do mjeseca, te bi država trebala potaknuti građane da instaliraju fotonaponske panele na svoje objekte, što bi smanjilo uvoz energije i potaknulo gospodarstvo.

Related Posts