Home Ekonomija Država će subvencionirati 1000 kredita vrijednih 750 milijuna kuna

Država će subvencionirati 1000 kredita vrijednih 750 milijuna kuna

by Petra Rajković

Ministarstvo graditeljstva pustilo je u javnu raspravu prijedlogZakona o subvencioniranju stambenih kredita u kojem su navedene sve mjere na koji način država namjerava pomoći građanima da lakše dođu do prvog stana ili kuće, odnosno do većeg stambenog prostora, kao i uvjeti koje korisnici moraju ostvariti da bi dobili te subvencije.

Država planira, kako se navodi u prijedlogu Zakona, subvencionirati oko 1000 kredita, ukupno vrijednih oko 750 milijuna kuna.

Oni koji dignu stambeni kredit imaju pritom povoljnost da im se za najmanje 1,2 posto smanji bankovna efektivna kamatna stopa (EKS) u prve četiri godine otplate kredita, odnosno da EKS iznosi najviše 3,95 posto na godišnjoj razini, piše Večernji list.

Korisnik subvencija u prve četiri godine plaćat će banci samo polovicu mjesečnih obroka, a drugu će joj polovicu plaćati država preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), i to godinu dana unaprijed.

Ako je podnositelj zahtjeva ili član njegove obitelji invalid s tjelesnim oštećenjem većim od 50 posto, rok subvencioniranja kredita produljit će se za još godinu dana.

A kako bi država potakla demografsku obnovu zemlje, za svako živorođeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencioniranje će se produljiti za dodatne dvije godine.

Related Posts