Država će regulirati kriptovalute

Hrvatska je prvi put ušla u regulaciju kriptovaluta
Neće izravno regulirati virtualne valute poput Bitcoina i Ethereuma, koje postojeći pravni sustav tretira kao robu, već je Hanfa dobila zadatak da nadzire mjenjačnice kriptovaluta i slične poslovne subjekte koji se naslanjaju na sve vezano za kripto.

Prvi konkretan rezultat je da će država ubuduće pratiti tko i u kojim iznosima kupuje i prodaje kriptovalute slično kao što danas prati sve transakcije po bankovnim računima. Jurica Jednačak, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hanfe kaže da su nove regulatorne ovlasti dobili početkom godine i da su im se dosad javile četiri tvrtke koje će upisati u posebnu tablicu, odnosno registar, piše Poslovni.hr.

Na tržištu je, već je vidljivo, još njih. “Obavijest Hanfi o pružanju usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i/ili skrbničke usluge novčanika dostavile su četiri tvrtke koje pružaju barem jednu od navedenih usluga, a obveze tih društava su postupati sukladno odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma”, kaže Jednačak. Pojašnjava da to znači da će kripto-igrači morati raditi procjenu rizika od pranja novca i financiranja terorizma.

Nadalje, morat će provoditi mjere dubinske analize svojih klijenata te sastaviti i koristiti liste indikatora za prepoznavanje transakcija, sredstava i osoba za koje postoji sumnja na pranje novca i financiranje terorizma. Usto će morati obavještavati Ured za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija o sumnjivim transakcijama kao i sve ostalo što propisuje zakon.

Četiri kripto tvrtke koje su se prve javile Hanfi su: Fima Plus, Electrocoin, BlokIdea i In Kapital. Iako bi se na prvu, zbog novog regulatornog tereta, moglo očekivati da će tvrtke imati prigovor, njihova je reakcija oprečna – oduševljeni su! Početak regulacije, naime, otvara prostora da u dogledno vrijeme dobiju službene licence i time si otvore prostor za rad ne više samo izravno s građanima već i s velikim financijskim institucijama te poslovnim sektorom.

You may also like