Drvna goriva i biomase zatvaraju tvornice?

Jutarnji list
Situacija vrlo ozbiljna i sektor drvnih goriva i biomase, ako se nešto ne promijeni, morat će reagirati zadnjom mogućom mjerom – zatvaranjem tvornica i otpuštanjem radnika, najavio je predsjednik CROBIOM-a Davor Zec nakon što su predstavnici tog udruženja bili u Veroni na jednom od najvažnijih svjetskih sajmova za grijanje i biomasu i dobili uvid u pravo stanje na tržištu briketa, peleta i drvne biomase.

Podsjetio je da taj sektor zapošljava radnike u ruralnim područjima koja su već pretrpjela iseljavanje. “Svaka tvornica peleta zapošljava između 30 i 40 radnika u malim, ruralnim sredinama”, ustvrdio je Zec i dodao da je zahtjev sa sedam mjera za spašavanje cijelog drvnog sektora upućen Vladi RH te da se čeka sastanak.

U CROBIOM-u ističu da posljednjih godina rastu i cijene rada, sirovine i posebno električne energije, tako da hrvatski proizvođači više nisu konkurentni kao prije.

“Ako će ostatak zime biti zahlađenja, izvući ćemo se, ali ako iduća zima bude toplija pod utjecajem klimatskih promjena – opstat će samo oni koji to mogu izdržati financijski i tržišno. Voljeli bismo i kad bi se više peleta počelo koristiti na domaćem tržištu, u javnim institucijama, da nismo primorani izvoziti pelet na zapad”, kazao je Ivan Čošković, vlasnik tvrtke Šišarka, jednog od najvećih hrvatskih i regionalnih proizvođača peleta. Na sajmu Progetto Fuoco sudjeluje i 10 hrvatskih proizvođača, a prognoze sa sajma nisu obećavajuće.

Osim pada cijena peleta te drastičnog pada cijena drvnog briketa, kao i trenda smanjivanja potražnje za drvnim gorivima za rezidencijalnu upotrebu, prilike dodatno komplicira i pad cijena peleta amsterdamskoj burzi, koja je ključna za ovaj sektor.

CROBIOM i Hrvatski drvni klaster pisali su Vladi i zatražili produženje rokova plaćanja drvne sirovine kod Hrvatskih šuma sa 60 na 120 dana te smanjenje cijena višemetarskog drva za 15 posto.

Nadalje, tražili su smanjenje PDV-a na drvni pelet i paletizirano ogrjevno drvo exclusive na 10 posto te korištenje drvnog peleta u energetskim postrojenjima HEP-a, ali i svim javnim objektima, kako bi se smanjila sezonalnost i ovisnost o cijenama na stranim tržištima, gdje konkuriraju proizvođači s nizom subvencija u njihovim matičnim državama.

“Nadamo se da će Vlada shvatiti ozbiljnost situacije te promptno reagirati”, zaključio je Zec, a prenosi Novac.hr.

You may also like

0 comments