Drugi val korona virusa stabilizirao cijenu nafte

Zabrinutost zakočila tržišta
Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara, zakočene zabrinutošću trgovaca da će oporavak potražnje za gorivom zaustaviti sve veći broj novih slučaja zaraze koronavirusom u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barelaiznosila je 42,48 dolara. Na američkom tržištuse barelom trgovalo po 40,18 dolara.

Trgovci su danas bili pod dojmom naglog širenja zaraze koronavirusom, cijene su vrlo ranjive. Međunarodna agencija za energetiku upozorila je na moguće negativne posljedice po oporavak potražnje za energentima. Dugoročna perspektiva, prema Međunarodnoj agenciji za energiju nije ohrabrujuća. Predviđaju kako se cijeni od 50 dolara za barel ne možemo danati prije 2023. godine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je u utorak procjenu potražnje za naftom zbog ekonomskih promjena koje je potaknulo širenje koronavirusa. Čelnici dva vodeća svjetska proizvođača nafte, ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, razgovarali su telefonom, a među temama razgovora bilo je i stanje na tržištima energenata, objavio je u utorak Kremlj.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjuju opskrbu kako bi je prilagodili manjoj potražnji u vrijeme pandemije. Do kraja godine smanjivat će se za 7,7 milijuna barela dnevno.

Od siječnja 2021. OPEC i njegovi saveznici ublažit će rezove proizvodnje, rekao je u utorak ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrouei.

Na tržištima će pozorno pratiti i podatke o američkim zalihama. Ekonomisti su u preliminarnom istraživanju Reutersa objavljenom u utorak procijenili da su zalihe sirove nafte i derivata vjerojatno pale u prošlom tjednu. Američki institut za naftu (API) i vlada objavit će tjedna izvješća sutra odnosno prekosutra, dan kasnije nego što je uobičajeno, zbog državnog praznika u SAD-u početkom tjedna.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u utorak iznosila 40,68 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments