Drugi krug za zakup LNG Hrvatska 22. lipnja

Tvrtka LNG Hrvatska objavila je kako je pomaknula otvaranje drugog kruga podnošenja obvezujućih ponuda za zakup kapaciteta LNG terminala na otoku Krku odnosno u Open Season postupku na drugu polovicu lipnja odnosno na dan 22. lipnja, čime će korisnicima omogućiti dodatno razdoblje za pripremu ponuda.
S obzirom da je tijekom provođenja neobvezujuće faze Open Season postupka iskazan povećani interes za zakupom kapaciteta ponovnog uplinjavanja te da su u prvom krugu obvezujuće faze zaprimljeni zahtjevi za produljenje razdoblja za pripremanje ponuda, LNG Hrvatska je u koordinaciji s Plinacrom i mađarskim FGSZ-om uskladio novi terminski plan za provođenje daljnjeg dijela obvezujuće faze Open Season postupka, navodi se u objavi koju je tvrtka objavila na svojim internet stranicama.

“Uzimajući u obzir činjenicu da potencijalni zakupci kapaciteta još razmatraju i proučavaju nove zakone, propise i druge akte kojima se uređuje tržište plina (Pravila korištenja terminala, Maritimne studije, Studije utjecaja na okoliš, nacrt prijedloga zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin), a koji su povezani i ključni za donošenje konačnih strateških poslovnih odluka, društvo LNG Hrvatska je odlučilo pomaknuti otvaranje drugog kruga podnošenja obvezujućih ponuda u Open Season postupku na dan 22. lipnja 2018. godine”, ističu iz tvrtke LNG Hrvatska, na čelo koje je prošli tjedan došla Barbara Dorić.

Pomicanjem otvaranja drugog kruga postupka, smatraju u tvrtki, korisnicima će se omogućiti dodatno vrijeme za pripremu ponuda, “a u cilju što većeg zakupa kapaciteta ponovnog uplinjavanja koji bi rezultirao znatnijom konkurentnosti projekta, većom sigurnosti opskrbe u regiji i manjim ukupnim troškovima svih korisnika infrastrukture projekta LNG”.

Iz LNG-a Hrvatska navode i kako je tijekom prvog kruga zaprimljen upit potencijalnih ponuditelja, koji se nisu registrirali u prethodnoj fazi, za sudjelovanjem u obvezujućoj fazi Open Season postupka.

“Kako bismo proširili broj potencijalnih korisnika, a samim time i omogućili konkurentnost projekta, bit će omogućena registracija novih sudionika, a sukladno novim rokovima propisanim u Pravilima provedbe obvezujuće faze Open Season postupka”, najavljuju iz tvrtke, napominjući i da će novi vremenski plan provedbe Open Season postupka s novim rokovima trajanja pojedinih aktivnosti biti dostavljen registriranim korisnicima.

Tvrtka LNG Hrvatska provodi obvezujuću fazu Open Seasona za zakup kapaciteta samog terminala na otoku Krku, dok odvojeni Open Season postupak provode Plinacro i FGSZ, odnosno operatori transportnog sustava u Hrvatskoj i u Mađarskoj, a za ugovaranje stalnog kapaciteta transportnog sustava.

Inače, nakon što je u neobvezujućoj fazi Open Seasona interes za zakup kapaciteta plutajućeg LNG terminala iskazalo 20-ak kompanija, a 12 ih dostavilo ponude za zakup u ukupnom iznosu većem od inicijalno ponuđenog kapaciteta od 2,6 milijardi prostornih metara plina, u prvom je krugu podnošenja obvezujućih ponuda interes bio više nego skroman.

Prvi krug za podnošenja obvezujućih ponuda za zakup kapaciteta budućeg LNG terminala završio je 8. travnja, a neke su neslužbene informacije govorile da je zaprimljena samo jedna ponuda, i to navodno samo ponuda Ine za tek 100 milijuna prostornih metara prirodnog plina godišnje.

Bivši direktor tvrtke LNG Hrvatska Goran Frančić veći je interes očekivao u idućim krugovima Open Season postupka.

Prvotni je terminski plan predviđao da po završetku prvog kruga i postupka raspodjele kapaciteta i provedbe ekonomskog testa započne provedba drugog kruga podnošenja obvezujućih ponuda s rokom dostave do 6. svibnja, a bude li potrebe da se provede i treći, finalni krug s rokom dostave obvezujućih ponuda do 23. svibnja.

No, sada je početak drugog kruga obvezujućih ponuda u Open Season postupku produljen ja 22. lipnja.

Nova direktorica LNG-a Hrvatska Barbara Dorić, koju je Vlada u četvrtak razriješila dužnosti predsjednice Uprave Agencije za ugljikovodike, a nakon toga je imenovana na čelo LNG-a Hrvatska, krajem prošlog tjedna je izjavila kako treba vidjeti razloge zbog čega tržište nije reagiralo u prvom krugu natječaja te kako očekuje da će se u drugom krugu javiti više interesenata za zakup kapaciteta.

Glavni mi je plan oko tvrtke LNG Hrvatska da se projekt realizira u najkraćem mogućem roku u skladu sa svim tržišnim očekivanjima, a realno je da se projekt plutajućeg terminala realizira 2020. godine, rekla je u petak nova direktorica tvrtke LNG Hrvatska Barbara Dorić.

“Očekujem da se projekt realizira, da se sve radnje nastave u narednom razdoblju, te da se stvari maksimalno ubrzaju i optimiziraju. Vidjet ćemo i što muči tržište ne bi li se zakup u drugom krugu natječaja za zakup kapaciteta LNG terminala povećao. Želimo da u konačnici taj zakup bude zadovoljavajući, da projekt bude profitabilan i da ide dalje”, izjavila je Dorić krajem prošlog tjedna.

Vlada je najavila i donošenje posebnog zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. Lex LNG. Naime, prije desetak dana Ministarstvo zaštite okoliša i energetike otvorilo je javno savjetovanje o nacrtu prijedloga tog zakona, a ta je rasprava otvorena do 27. travnja.

You may also like

0 comments