Drugi čovjek Sberbanka danas dolazi u Zagreb

U Zagreb danas stiže Maksim Poletaev, drugi čovjek ruskog Sberbanka, najvećeg kreditora Agrokora. Poletaev će na sastanku s Vladom pokušati od države dobiti ono što nisu uspjeli od izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka, tzv. senior status ili prvenstvo u naplati. Bez toga ne namjeravaju Agrokoru isplatiti novi kredit.

No, premijer Andrej Plenković očekuje nastavak suradnje i financiranja i to po povoljnijim uvjetima nego prije. Kazao je između ostalog i da je Agrokor kompanija koja može dobiti svježu likvidnost od niza komercijalnih banaka. “Razgovori se vode, novo financiranje će doći. Pregovori se ne vode na cesti ni javno. Kada budu okončani bit će takvi da će biti sigurno pod povoljnijim uvjetima nego što je to bilo ranije”, rekao je Plenković u nedjelju tijekom boravka u Vodicama.

Podsjetimo,  izvršni direktor ruske banke Sberbank German Gref rekao je kako suradnja s hrvatskom Vladom oko Agrokora nije bila jednostavna i kako se nikada ranije nisu susreli sa sličnom situacijom. German Gref izjavio je u Moskvi kako Sberbank, glavni kreditor Agrokora, nije spreman pregovarati o novim financiranjima Agrokora dok god se ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom, prenosi Reuters.

Rekao je također kako se Sberbank nikada ranije nije susreo sa situacijom u kojem se vlada neke zemlje na taj način upliće u poslove neke tvrtke. “Ne biste trebali donositi zakon koji lišava kreditore njihova prava nakon svršenog čina”, kazao je Gref.

Gref je najavio i kako će predstavnici Sberbanke sljedeći tjedan razgovarati s Vladom RH. Kao odgovor na pitanje o mogućem pravnom postupku protiv hrvatske Vlade, Gref je rekao: “Bože sačuvaj nas od takve istrage. Danas smo održali razgovore s glavnim kreditorima. Svi su zbunjeni.”

Iz Sberbanka su ranije poručili da su spremni otići i na sud ako bude potrebno, a kako bi vratili više od milijardu eura koje su dali kao kredit Agrokoru. “Ako je hrvatska vlada preuzela odgovornost za vođenje tvrtke, onda bi također trebala preuzeti odgovornost za dugove. Neka nam daju garanciju za te dugove”, rekao je Gref.

“Ako to oni nisu spremni učiniti, tada to znači da se trebaju vratiti uobičajnoj tržišnoj praksi”, poručio je izvršni direktor Sberbanka.

You may also like

0 comments