Dronovima napadnute naftne bušotine u Saudiji

Nije utjecalo na proizvodnju
Saudijska Arabija je objavila kako su dronovi naoružani eksplozivima u utorak napali crpilišta nafte u blizini Rijada, prozvavši to činom terorizma, dva dana nakon što su u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata sabotirani saudijski naftni tankeri.

Ministar energetike najveće svjetske izvoznice nafte rekao je kako napad na dva crpilišta nafte nije utjecao na proizvodnju i izvoz tog energenta.

Khalid al-Falih je dodao kako su nedavna dva napada zaprijetila svjetskom tržištu nafte i dokazala potrebu suprotstavljanja “terorističkim grupama koje stoje iza takvih destruktivnih činova”, među njima i protiv paravojski Hutija, iranskih saveznika u Jemenu, prenose saudijski državni mediji. Koalicija predvođena Saudijcima se već četiri godine bori protiv Hutija u Jemenu.

Hutijska televizija Masirah je ranije u utorak, pozivajući se na vojnog dužnosnika, otkrila kako su Hutiji započeli napade dronovima na “vitalne saudijske objekte”. Napad u utorak i onaj na saudijske brodove u nedjelju događaju se u vrijeme razmjene prijetnji između Sjedinjenih Država i Irana oko sankcija i američke vojne prisutnosti u regiji.

Emirati nisu otkrili detalje o prirodi napada na brodove u blizini svoje obale i Hormuškog tjesnaca, niti su za to ikoga optužili. Iran je bio prvi osumnjičenik za napad iako Washington za to nije imao preciznih dokaza, istaknuo je u ponedjeljak jedan američki dužnosnik blizak obavještajnoj zajednici. Teheran je odbacio da stoji iza napada te ga je opisao “zabrinjavajućim i strašnim” i pozvao na istragu.

Američki veleposlanik u Saudijskoj Arabiji kazao je kako Washington mora poduzeti “razuman odgovor bez pokretanja rata” nakon što sazna tko stoji iza napada. “Sukob nije u interesu Irana, niti je u našem ili saudijskom interesu”, poručio je.

Washington je pojačao sankcije nad Teheranom i istaknuo kako želi smanjiti iranski izvoz nafte na nulu. Američka agencija za pomorstvo prošli je tjedan upozorila kako bi američki komercijalni brodovi koji plove Bliskim istokom mogli biti meta Irana, a istaknuti iranski klerik je američku vojnu prisutnost proglasio “prilikom”, a ne prijetnjom.

SAD je prošli vikend na Bliski istok poslao svoj nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln, a Pentagon je najavio da će poslati i USS Arlington i postaviti sustav projektila Patriot uslijed porasta napetosti s Iranom. U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52, objavilo je američko središnje zapovjedništvo (CENTCOM). Kroz Hormuški tjesnac koji se nalazi između Irana, Emirata i Omana prođe petina sveukupne svjetske količine nafte. Iranska Revolucionarna garda prošli je mjesec zaprijetila da će ga zatvoriti ako se Teheranu zabrani da ga koristi.

You may also like

0 comments