Dražbe za plinovod OPAL odgođene do 2018.

Dražbe za dodatne kapacitete plinovoda OPAL sudski su blokirane do 2018. godine, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na tužitelja, poljsku naftnu i plinsku kompaniju PGNiG.

PGNiG je pokrenuo proces protiv Europske komisije zbog njezine odluke o proširenju dostupnosti OPAL-ovih kapaciteta za ruski Gazprom, a tužbi Europskom sudu pravde se 1. ožujka priključio ukrajinski Naftogaz.

EK je u početku ograničio Gazopromu zakup OPAL-ovih kapaciteta na 50 posto, rezervirajući drugu polovinu za ostale ponuđače. Rusija je više puta od EK-a tražila da omogući povećanje zakupa OPAL-ovih kapaciteta za Gazprom i to se dogodilo u listopadu prošle godine, kada je EK omogućio Gazpromu korištenje najmanje oko 80 posto kapaciteta plinovoda, što je bitno za isporuku ruskog plina Europi bez protoka kroz Ukrajinu.

S odlukom EK-a nije bila zadovoljna Poljska, smatrajući da dominantni udjel Gazproma u OPAL-u kompromitira ulogu njezinog LNG terminala na Baltiku i tranzit norveškog plina, koji je Poljska planirala isporučivati na jug Europe. OPAL nije najbolje “sjeo” ni Slovačkoj, koja je važna tranzitna zona za isporuku ruskog plina Europi preko Ukrajine.

Oglasila se i Ukrajina, odnosno tamošnja državna tvrtka Naftogaz, upozoravajući da će povećanje zauzetosti OPAL-a Gazpromovom plinom smanjiti tranzit kroz Ukrajinu za oko 14 milijardi kubika godišnje, uz gubitak tranzitnih taksi između 395 i 425 milijuna dolara.

OPAL povezuje sjever Njemačke i plinovod Sjeverni tok s jugom Njemačke i zemljama srednje Europe. Izgrađen je 2011. godine i ima transportni kapacitet od 36 milijardi prostornih metara godišnje te predstavlja svojevrsni nastavak Sjevernog toka kojim se ruski plin dnom Baltika doprema u Europu.

(Agencije)

You may also like