Drastično smanjenje proizvodnje nafte u Libiji

NOC
Libija će za nekoliko dana smanjiti proizvodnju nafte na 72.000 barela dnevno, ukoliko se nastave blokade njenih naftnih postrojenja, saopćila je Libijska nacionalna naftna korporacija (NOC).

Glasnogovornik NOC-a je rekao da je dnevna proizvodnja, prije nego što su snage lojalne odbjeglom penzioniranom generalu Khalifi Haftaru zatvorile naftovod i velike naftne luke na istoku zemlje, iznosila 1,2 milijuna barela. NOC je saopćio da su, zbog zatvaranja naftovoda i luka, veća naftna polja na jugozapadu Libije primorana početi obustavljati proizvodnju.

Reuters je u u nedjelju objavio nacrt dokumenta koji je usvojen na samitu u Berlinu, u kojem se pozivaju sve strane da priznaju libijsku državnu naftnu kompaniju NOC kao jedinicu koja je ovlaštena za prodaju libijske nafte i poziva ih da se suzdrže od neprijateljstava protiv postrojenja za proizvodnju nafte.

Učesnici sastanka na vrhu o Libiji dogovorili su se u nedjelju u Berlinu oko završne izjave, u kojoj se obavezuju na podržavanje aktuelnog primirja u Libiji, uskraćivanje pomoći sukobljenim stranama te na bolju kontrolu embarga Ujedinjenih naroda na izvoz oružja u tu zemlju.

Libija je zemlja s najvećim naftnim rezervama u Africi te među najvećim proizvođačima nafte na svijetu. Oko 80posto libijskih naftnih rezervi nalazi se na području Sirte Basin dok proizvodnjom nafte upravlja državna tvrtka National Oil Corporation (NOC) zajedno s malim podružnicama. Od ostalih domaćih naftnih kompanija tu su Waha Oil Company (WOC), Arabian Gulf Oil Company (Agoco), Zueitina Oil Company (ZOC) i Sirte Oil Company (SOC).

Preko 90 posto izvoza čine nafta i zemni plin kao recimo kod alžirskog gospodarstva. Zemlja je članica OPEC-a te se njene zalihe nafte procjenjuju na 30 milijardi barela a zemnog plina na 1.400 milijardi m³.

You may also like

0 comments