Dramatične posljedice ako se ne počnu stvari rješavati

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos upozorio je u četvrtak da Europska unija u sljedećih deset dana treba imati opipljive rezultate u rješavanju migrantske krize jer bi se u suprotnom mogao urušiti cijeli sustav.
“Sljedećih deset dana trebaju nam opipljivi rezultati na terenu. U suprotnom, postoji opasnost od potpunog urušavanja sustava”, rekao je Avramopoulos po završetku sastanka ministara unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije. Ponovno je pozvao zemlje članice da provode dosad dogovorene mjere – u prvom redu preseljenje migranata koji pristužu u Grčku i Italiju po svim zemljama članicama.
Avramopoulos je ocijenio kritičnom situaciju u kojoj se nalazi migranti na balkanskoj ruti gdje su na nekoliko granica blokirani. “Mogućnost humanitarne krize velikih razmjera vrlo je realna i vrlo blizu”, rekao je. On je osudio “jednostrane poteze” nekih zemalja koje su ograničile ulazak migranata na njihovu putu prema sjeveru Europe.
Nizozomski ministar za migracije Klaas Dijkkhoff, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a, izjavio je da mjere koje pripremaju pojedine članice moraju biti usklađene s drugim državama članicama i moraju biti obaviještene o potezima koji izravno na njih utječu. Zbog opasnosti od humanitarne krize, ministri su pozvali Komisiju da pripremi krizni plan. Avramopoulos je rekao da Komisija priprema krizni plan humanitarnih mjera unutar Europske unije i izvan nje i da će biti gotov za nekoliko dana. Stotine migranata kretali su se u četvrtak grčkim cestama u smjeru Makedonije, jer su vlasti ograničile broja autobusa kako ne bi pogoršale zakrčenje na graničnom prijelazu Idomeni.

Četristo ljudi s prijezala Idomeni posljednjih dana su grčke vlasti smjestile u otvoreni logor Diavata, blizu Soluna i oni se pokušavaju tamo vratiti pješice. Ti migranti se kreću prema sjeveru. “To su uglavnom mladi. Ni vojska ni policija ih ne mogu zaustaviti jer postoje opasnosti od izbijanja incidenta”, rekao je gradonačelnik Soluna Yannis Boutarsi na lokalnom radiju. U središtu Grčke, drugih 200 osoba je hodalo u smjeru prijelaza Idomeni, udaljen 300 km u pratnji policjie.

Automobilski promet je sredinom dana bio prekinut iz sigurnosnih razloga i obnovljen je poslijepodne. “To su cijele obitelji, kako ih zaustaviti? Žele svi ići u Idomeni”, dodao je policijski izvor. Treća skupina od sto osoba je krenula iz mjesta Kozani, na sjeveru, također prema granici, prenosi državna agencija ANA.  Granični prijelaz Idomeni kojim su migranti prelazili od ljeta u Makedoniju, od sada pušta samo Sirijce i Iračane. Oni od nedjelje ne puštaju Afganistance i govore da im Srbija i Hrvatska ne dopuštaju da nastave put. Prijelaz grčko-makedonske granice traje dugo i najmanje 3500 migranata je u četvrtak čekalo na prijelazu Idomeni da uđu u Makedoniju. Grčke vlasti odvode dio tih migrnata u prihvatne centre Diavata i Schisto. U četvrtak je do sredine dana samo 100 osoba dobilo dozvolu prelaska u Makedoniju, nakon 250 u srijedu.

Njemačka vlada računa s 3,6 milijuna izbjeglica do kraja ovog desetljeća, javlja u četvrtak dnevnik Sueddeutsche Zeitung pozivajući se na prognoze ministarstva gospodarstva. „Radi se o procjeni koje unutar vlade služi za projekcije gospodarskog razvitka u godinama koje dolaze“, saznao je Sueddeutsche Zeitung od izvora u vladi. Istodobno se naglašava kako je trenutno „potpuno nemoguće“precizno predvidjeti kretanje broja izbjeglica u sljedeće četiri godine. Vlada računa s tim da će priljev izbjeglica u sljedeće četiri godine biti konstantan s oko pola milijuna godišnje. Ako se tomu pridoda i 1,1 milijun izbjeglica koliko ih je u 2015. stiglo u Njemačku, dolazi se od brojke od 3,6 milijuna do kraja 2020.

You may also like

0 comments