Dragičević, Hernardi i Varady pod optužbom u BIH za slučar Energopetrol

Bivši predsjednici uprave INA-e Tomislav Dragičević i mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi pod istragom su županijskog tužiteljstva u Sarajevu zbog sumnji u zakonitost postupka privatizacije tvrtke “Energopetrol”.

Dragičević i Hernadi u ovom slučaju imaju status osumnjičenika, kao i MOL-ov mendžer Zoltan Varady. INA i MOL u konzorciju 2006. preuzeli su većinski paket Energopetrola. Konzorcij je trebao dokapitalizirati tvrtku sa 150 milijuna KM (oko 75 mil. eura), a prema pisanju Jutarnjeg, sarajevsko tužiteljstvo tereti osumnjičenike da nisu dokapitalizirali Energopetrol iz vlastitih sredstava već dugoročnim leasingom koji je financiran prihodima Energopetrola, pri čemu su INA i MOL zaradili na kamatama, a Energopetrol je oštećen.

Istraga je u Sarajevu pokrenuta u prosincu 2015., a zagrebački Županijski sud je objavio da će Dragičević biti ispitan u rujnu putem videolinka. Hrvatska i BiH Imaju sklopljen ugovor o izručenju vlastitih državljana koji su osumnjičeni ili optuženi za koruptivna kaznena djela. INA je u srpnju od MOL-a preuzela njegov udio u kompaniji pa sada posjeduje 67% dionica te tvrtke.

You may also like